Понеделник, 28 Октомври 2024, 08:29

Октомври приключва топъл и сух, ноември също ще започне с високи температури

25 Октомври, 12:00
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2333 0


С необичайно топъл и сух финал ще изпратим месец октомври, а прогнозите показват, че началото на ноември също ще бъде с по-високи от обичайните температури, заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на „Тази сутрин“ по бТВ.

Според проф. Рачев, през следващите дни температурите ще се покачат с още 1-2 градуса както в сутрешните, така и в дневните часове, като затоплянето ще продължи до средата на седмицата, след което се очаква леко понижение.

Прогноза за предстоящите дни

Петък ще донесе предимно слънчево време, а в неделя, когато предстоят избори, времето ще е благоприятно за излизане навън. Балканският полуостров, както и цяла Европа, ще останат сред най-топлите райони на континента.

„Тази година затвърждава тенденцията към по-високи температури. Очаква се октомври да приключи с около 1.5 градуса над нормата, което прави този месец пореден в редицата най-топлите, откакто се води статистика,“ коментира проф. Рачев. Той предупреди също, че сушата се задълбочава, като валежите в повечето райони остават под нормата за сезона. Някои области като Варна и София отговарят на месечните изисквания за валежи, но за останалите части на страната ситуацията остава сериозна.

Прогнози за валежи и водни ресурси

Сериозни валежи през октомври има в Италия и Испания, докато България продължава да изпитва дефицит. В тази връзка проф. Рачев алармира за критичното състояние на водните запаси в язовирите „Ясна поляна“ и „Камчия“, които имат вода за около пет месеца напред.

Проф. Рачев завърши с напомняне за смяна на зимните гуми, предвид възможни промени в атмосферната циркулация след началото на ноември.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (90)
70% Complete
Не (315)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (31)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (106)
70% Complete
Всички са маскари. (170)
70% Complete