Четвъртък, 13 Юни 2024, 16:48

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу свободната употреба на балони с „райски газ“ от деца и тийнейджъри

25 Юли 2022, 17:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1794 8


Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множество жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“.

Проф. Ковачева настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу все по-устойчивата мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с райски газ на партита, лични празници, в дискотеки и барове. Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична.

Омбудсманът препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на райски газ; разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид. Проф. Ковачева се обръща и към КЗП, която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред децата на опасната стока.

„Непълнолетните се снабдяват с пълнителите с райски газ с различни аромати, като след това със специална помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Дрогирането с райски газ системно се практикува в дискотеки и клубове. Само кратък преглед в интернет пространството е достатъчно, за да се открият стотици случаи на деца, които по разказите на родителите си системно използват райски газ и за съжаление вече има много пострадали деца след употребата му. Доказателство за това са и свободно разпилени празни опаковки от райски газ по улиците и около заведенията, които най-често се посещават от младежи“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че в хода на проверката, която е образувала, е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол. Тя алармира, че райският газ създава нереална представа за действителността, а след неговата употреба са налице рискове за изпълнение на рутинни ежедневни действия - ходене, качване на стълби. Освен това хората, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните - те халюцинират, изпаднат в психоза, дори са склонни към самоубийство. „Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите. Съобщава се за случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, като има данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, както и с дегенерация на гръбначния стълб“, пише омбудсманът и допълва, че употребата на райски газ води до пристрастяване и отваря вратите за още по-тежки наркотици.

„Родителите настояват да се предприемат интегрирани действия и адекватни мерки, като посочват, че само техните родителски насоки и разговори не са достатъчни, а трябва много сериозно внимание на държавно ниво на този опасен за децата проблем“, допълва омбудсманът.

Проф. Ковачева посочва още, че вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Тя дава и конкретни примери - в Ирландия продажбата на райски газ на лица под 18 години е криминализирала, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, приема пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.

„Установява се, че още в края на 2021 г. на заседание на Националния съвет по наркотични вещества е прието решението „да се обсъди и изготви становище относно вредата и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид „райски газ“, но до днешна дата няма такова публично становище, нито предприети мерки за ограничаване на неговото разпространение и употреба“, подчертава Диана Ковачева.

По тази причина омбудсманът настоява проф. Асена Сербезова да я запознае със становището на Националния съвет по наркотични вещества, както и с предприетите мерки по доклада му. А от председателя на Комисията по здравеопазването в парламента - да организира специално заседание по въпроса, в което да участват всички заинтересовани страни – компетентните органи, родителските организации и лекари.Източник: Официална страница на омбудсмана на Република България

Ключови думи: oмбудсман , Диана Ковачева , райски газ

Коментари (8)

 • Отговори (5) (6)
  1. добавен от: Анонимен 25 Юли, 19:41

  Друсайте бе дечица :)

 • Отговори (7) (3)
  2. добавен от: Анонимен 25 Юли, 20:41

  Всичко е наркомане ..

 • Отговори (4) (4)
  3. добавен от: Анонимен 25 Юли, 23:33

  Няма лошо да се самообиват идиотчетата

 • Отговори (0) (3)
  4. добавен от: Анонимен 26 Юли, 12:44

  Дреме ми на шмайзера на мръфки на жарава и бира на корем съм

 • Отговори (2) (0)
  5. добавен от: Анонимен 26 Юли, 14:05

  Тук вече спокойно мога да кажа на преждекоментиращита: АБЕ ЩО НЕ СИ ЕБЕТЕ ПУТКАТА МАЙЧИНА?!?

  • (0) (2)
   1. добавен от: Анонимен 26 Юли, 14:28

   Еби си майката ти бе дебил :)

 • Отговори (1) (0)
  6. добавен от: Анонимен 26 Юли, 17:53

  Аз пък познавам доста родители дето много ги кефи фактът, че "дечицата" им се друсат, пият и ходят по долнопробни кръчми, ви искате някой друг да ви помогне... за грех!!!

 • Отговори (0) (1)
  7. добавен от: Анонимен 27 Юли, 11:17

  Сетила се Мара да се побара е положението. А дгогата в училищата кога?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (1)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (1)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (7)
70% Complete
Не (14)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (1)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (2)
70% Complete
Всички са маскари. (11)
70% Complete