Неделя, 5 Май 2024, 02:15

Онлайн услуга на МВнР гарантира съдействие при трудности в чужбина

6 Август 2013, 14:57
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 803 0


Министерството на външните работи препоръчва на българите, които планират да прекарат отпуската си в чужбина, да се регистрират в онлайн услугата на МВнР "Пътувам за…" Това ще помогне на българските дипломати зад граница да окажат нужното съдействие на изпадналите в трудна ситуация в чужбина.

Регистрацията  в "Пътувам за…"  осигурява  получаване на личния  имейл на полезна информация за държавата, която човек планира да посети – за местното законодателство и здравните услуги, за валутата и транспортните връзки, за  традициите, обичаите и дори любопитни.

В началото на ваканционния август министерството отправя няколко напомняния на българите, които възнамеряват да прекарат отпуската си в чужбина:

- Запишете си преди да тръгнете  телефонните номера на българските дипломатически представителства в  страната, за която пътувате.

- Важно е да знаете на каква помощ от държавата можете да разчитате в различни ситуации и докъде се простират правомощията на дипломатическите и консулските ни служители зад граница.  

- Уверете, че документите (задграничен паспорт или лична карта за страните членки на ЕС), са с нужния срок на валидност. Проверете дали ви е нужна виза.

- За децата под 18 години, придружавани само от един родител, е задължително да представите нотариално заверена декларация на български език от липсващия родител (или и от двамата родители, ако детето пътува само), че родителят е съгласен детето им да пътува в чужбина за съответния период и дестинация.

- Пътуващите с  домашни любимци  трябва да се съобразят с изискванията за внос на животни в страната, която посещават.

- Спазвайте местните закони, включително и правилата за движение. Обърнете внимание на особеностите на законодателството на съответната държава.

- в рубриката "Ситуационен център" на сайта на МВнР ще намерите съобщения и предупреждения за пътуване, свързани със страни, в които обстановката е неспокойна, а също съвети как да реагирате при кризисни ситуации и бедствия.

Източник: Дневник

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete