Неделя, 19 Май 2024, 14:53

Определението на ВАС- елегантен отказ от правосъдие!?

1 Август 2017, 15:28
(0) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1878 54


Върховният административен съд (ВАС) преповтори мотивите в определението на Административен съд – София област по административно дело, с което кметът на общината Иван Гавалюгов обжалва процедурата по избора на Любомир Лилов за председател на Общински съвет-Ботевград.


„Определението на върховния правораздавателен орган на практика потвърждава определението на Административен съд и за мен ситуацията е изключително интересна”. Така кметът коментира мотивите на ВАС, че жалбата му не подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Според Гавалюгов правораздавателните органи се произнасят със становище, че дори да е нарушена процедурата по законосъобразност, те не са органът, който е оправомощен да решава такива казуси. „Въпросът ми тогава е защо законът (ЗМСМА) е предвидил начина, по който се избира председател на Общински съвет, в случая с гласовете на 15 общински съветници от общ брой 29?! В предвид на неглижирането на закона, както е в случая, председателят на Общински съвет би могъл да се избере и с томбола”, заяви кметът и добави, че общински съвет-Ботевград е поставен в ситуация, в която съдът признава „с половин уста”, дори да има съществени процесуални нарушения при свикване, при провеждане и при гласуване, ние не сме органът, който да се произнесе по целесъобразност.

„За мен това е правен абсурд или отказ от правосъдие”, коментира Гавалюгов и подчерта, че и двата органа не разгледаха по същество закононарушението. „Това според мене създава възможност от тук нататък общинските председатели на общинските съвети да бъдат избирани с томбола или по друг някакъв начин, неспазвайки разпоредбите на ЗМСМА. За мен е странна тази ситуация- Кой ако не съдът може да се произнася по законосъобразност. В такъв случай нека законът да не поставя норма при процедурата. Законът казва как да се провежда, а съдът - правете си го както искате. За мен съдът приложи неправилно тълкувание. Това бе някакъв елегантен отказ от правосъдие”, категоричен е кметът Иван Гавалюгов.

„Мотивите, изложени в определението на Върховният административен съд са лишени от здрава логика, или с други думи, че жалбата на кмета е ирелевантна по отношение на спазване на законовата процедура”. Това каза пък ръководителят на групата съветници на ГДБОП, Тихомир Найденов.

Това, че съдът не подлага на контрол процедурата е най-малкото, заяви общинският съветник. Той припомни, че е имало още няколко нарушения - сесията бе свикана в нарушение на приетото в правилника изискване за 24-часов минимален срок, нямаше обявен и дневен ред. „Общо взето нарушения, водещи до нищожност на взетите решения. На практика се оказва, че в България няма съд, който да следи за спазването на тази процедура. Съдът казва в определението, че е правилно написаното в жалбата, че не може да се връща решение на ОбС по целесъобразност за избор на председател, което представлява вътрешно-служебен акт. Но никъде в жалбите, които сме написали, не сме говорили за целесъобразност. В закона е ясно написано,че вътрешно служебни актове не могат да се връщат по целесъобразност, но никой никъде не е претендирал за такова нещо. Изцяло мотивите за нищожността на това решение са свързани с законността на спазването на правилата и нормите на правилника и ЗМСМА. На практика решението за избора на Лилов не е взето от целия Общински съвет, а от 14 общински съветници и един депутат. ", каза още Найденов.

На въпрос, какво следва от тук нататък, той заяви следното – „Чисто юридически приключи казусът. Няма по-абсурдно нещо от това, един съд да каже, че законосъобразността на процедурата е ирелевантна по отношение на делото. За мен лично е смущаващо, че при всички изложени в нашия сигнал и в жалбите явни и безспорни нарушения на Правилника и на ЗМСМА нито една институция не им обърна вниманиe.

Един от мотивите на засегната страна е, че в поканата предходният председател Мартин Тинчев не е свикал заседание на общинските съветници, а е поканил съветниците за участие в извършване на процедура по избор на нов председател. 

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (54)

  • Отговори (12) (2)
    1. добавен от: Анонимен 1 Август, 15:38

    ГЕРБ коли и беси, ГЕРБ казва кой къде да управлява! Кмента няма думата!

    • (18) (4)
      1. добавен от: Анонимен 1 Август, 21:46

      Так и трябва! Простаците без образование не трябва да имат думата!

  • Отговори (24) (8)
    2. добавен от: Анонимен 1 Август, 15:47

    Сега съдът е виновен, че Вачик е самозван, който се мисли, че е над закона. Три, цели три институции казват едно и също, а наш Ваню никакъв го няма да се извини, а само някакви поръчкови статии. Остана му да се жалва на омбудсмана на страната, патриарха и така нататика. Балканчета, я намерете кмета , да се извини на цялата община за глупостите дето прави и да обещае, че две години няма да прави други такива скандали.

  • Отговори (9) (13)
    3. добавен от: Анонимен 1 Август, 15:59

    ..... ми Янко №2 , я дай някакъв законов аргумент за правилно и законосъобразно проведена процедура. Другото са алабалистики. Съдът каза: незаконосъобразно е , ама ние не искаме/не можем/ не трябва да разглеждаме казуса по същество, защото ще трябва да отменим решението ... а не трябва

    • (13) (4)
      1. добавен от: Анонимен 1 Август, 20:12

      / това, което теърдиш, че е казано от съда е ЛЪЖА. Същата, като тази на кмета. Никъде в съдебното решение не се казва, че процедурата е незаконна.
      Но вие само с лъжи виреете.

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 3.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 4.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 5.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (9) (15)
    4. добавен от: Анонимен 1 Август, 16:23

    Определението на ВАС не е елегантен, а брутален отказ от правосъдие, и тези трите съдийки Искра Александрова, (която е от Ботевград), Алена Радославова и Румяна Лилова, ако им е останало и капка съвест, то веднага трябва да си подадат оставки.

    • (2) (15)
      1. добавен от: Анонимен 1 Август, 19:14

      spored men tezi sadii zaslujavat pozdravleniya za tova, che spaziha zakona. Koito e edin za vsichki. A kmeta i horata okolo nego tryabva da go razberat nai-posle.
      I da pomnyat, che ne sa vechni i sluchainostite trudno se povtaryat.
      Shte doide drug kmet, dori sled 2 godini i toku vig izkopal nezakonnite kabeli i izkaral nayave vsichki dalaveri.

    • (8) (0)
      2. добавен от: Анонимен 1 Август, 22:19

      Цигански не четем!

    • (0) (2)
      3. добавен от: Анонимен 2 Август, 16:33

      А общината допита ли се до независим юрист или се почна с обвиненията, някой видял ли е наяве жалбата и решението, правото не е плод и зеленчук и така да се мятат обвинения. Искарахте Тулата на едно ниво с Пеевски и Цацаров, айде по -полека.

  • Отговори (20) (7)
    5. добавен от: Анонимен 1 Август, 16:59

    С кеф чакам изборите за общински съвет, като останат само Гавалюгчо, Тихомирчо и шуреят му :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (20) (7)
    6. добавен от: Анонимен 1 Август, 17:19

    Истински се забавлявам, как шепа кметски клакьори, нещо като кризисен PR се опитват да замажат скандала със своеволията на кмета . Както и каквото да измучете от празнодумие, съдът ясно ви казва, че това е вътрешноорганизационен въпрос на Общ.съвет . Що се касае до избора на председател-той е легитимно избран. Жалбата на кмета-без разглеждане.

  • Отговори (22) (6)
    7. добавен от: Анонимен 1 Август, 18:27

    А защо не вземете мнението и на някой друг, а не само на тези вечно недоволни същества - Гавалюгов и Найденов. Които освен това - да търсят вината в някой друг, друго не могат да правят, очевидно.
    да не говорим за това, че казаното от тях демонстрира единствено злоба и безсилие. А най-жалкото от всичко е това, че се случва за пореден, а предполагам и за непоследен път. Примерите са вече многобройни.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (21) (6)
    8. добавен от: Анонимен 1 Август, 18:43

    Казаното от Гавалюгов е откровена глупост, но в сравнение с изказването на Найденов е някакъв връх. Понеже с думите си Найденов направо кърти плочки.
    Защо ли не поискат мнението на някой от юристите си, преди да плещят подобни, обиждащи най-вече тях самите, но и за читателите на сайта, мнения.

    • (23) (5)
      1. добавен от: Анонимен 1 Август, 21:44

      Какви юристи те гонят? Имат само едно самозвано червено лайно като тях, с купена диплома!

    • (15) (2)
      2. добавен от: Анонимен 1 Август, 21:51

      Яким ОФФ

    • 3.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (8) (14)
    9. добавен от: Анонимен 1 Август, 19:01

    Ами в такъв случай да се съберат ГДБОП, БСП и тримата от ГЕРБ и да изберат още един преЦедател, да видим тогава българският съд какво ще измисли !

  • Отговори (14) (3)
    10. добавен от: Анонимен 1 Август, 20:13

    Няма да стане, понеже знаят, че отново ще станат за смях.

    • (17) (7)
      1. добавен от: Анонимен 1 Август, 21:45

      Те са за смях още по рожение - недоразумението, тъпомир, наакимов и дръгела!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (252)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete