Четвъртък, 2 Май 2024, 13:45

Оркестър "Шевица" засне клипове в Драгоманско

11 Февруари 2021, 09:35
(3) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2767 1


Патриотичният оркестър "Шевица" и Ивайло Шопски подготвят три нови песни и клипове към тях, които ще са част от новия им албум "Хубава си татковино", който ще е посветен на петата годишнина на Пътуващо читалище "Бащино огнище".

Едната песен е свързана със Сръбско-българската война и осмива сръбския крал Милан, който обявява войната "за да пие кафе в София", а тя се оказва изключително злополучна за него и сръбската войска. Песента "Ньойски договор пусти" е лирична и любовна, като всъщност описва трагедията на хиляди българи, ощетени от клаузите на позорния договор. Третата песен е маршова и е посветена на Самарското знаме и освобождението на България.

Кадри за новите клипове са заснети в района на Драгоман - местността "Три уши", където се водят едни от най-тежките и героични битки през Сръбско-българската война. Западният район също така е разпокъсан с клаузи от Ньойския договор. Текстовете на песните са на Ивайло Шопски, музиката е дело на Иван Йосифов от Сливница. Певците са народните изпълнители от Драговищица Бисера и Лидия, Боряна Василева, младият талант Антонио Симеонов и Светлин Миланов.

Новият албум "Хубава си татковино" ще включва авторски патриотични песни, както и популярни такива с аранжименти на Иван Йосифов и орк. "Шевица". Първият албум "Ние помним" беше посветен на забравените личности в българската история, докато вторият възпява забравените събития. Ивайло Шопски и орк. "Шевица" се отказват от авторски права върху песните и музиката, като целта е всеки изпълнител или група да използва аранжиментите и да изпълнява песните, възхваляващи българските герои и моменти на гордост.

Вече е заснето участието на орк. "Шевица" за празничното издание по повод 3 март на "Иде нашенската музика" по БНТ. На 27 февруари зрителите ще могат да чуят песента за крал Милан, както и песни от първия албум "Ние помним".

Оркестър "Шевица" се превръща в най-големия частен оркестър в западна България, като патриотичната и родолюбива насоченост на текстовете и аранжиментите, носещи характерните елементи на традиционния български фолклор, съживяват българския дух.





Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Февруари, 10:03

    Браво! Да живее Велика обединена България!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete