Вторник, 16 Април 2024, 23:50

Още едно момче се оплака, че е малтретирано от полицията в Ботевград заради подозрения, че е един от авторите на свастики в Скравена

25 Януари 2012, 23:24
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4017 2


След като вчера семейството на 18-годишния Петер Иванов от София показа медицинското свидетелство, според което по тялото му са открити следи от удари и изгаряния от електрошокова палка, днес от МВР заявиха, че вътрешната проверка не е установила полицейско насилие. Шефът на полицията в Ботевград комисар Никола Николов беше категоричен, че в районното не разполагат с електрошокови палки. Въпреки това увери, че всички полицаи, работили по случая, ще преминат през детектора на лъжата.

Днес обаче непълнолетният Здравко Гайдарски от Скравена, един от тримата задържани заради свастиките, също разказа, че е бил удрян от служителите на реда - не само с такава палка, а и с тръба. Пред БНТ той каза, че първоначално в стаята за разпити имало един полицай. "Той извади тръба зад фотьойла и започна да ме удря по ръцете. Накара ме да си събуя дясната обувка и започна да ме удря по стъпалото. От страх аз вече започнах да си самопризнавам и да казвам за всичко - дори и да не съм бил аз, само и само да спре този тормоз. След това влезе кварталният на селото. Докато говорех с него и си самопризнавах, той взе електрошоковата палка от масата и ме удари в крака", разказа момчето.

Когато то излиза от полицията, Петер още е на разпит, а майка му го чака. "Казах й: Лельо Ани, вътре ни биха с тръби и ни пускаха ток. И си казахме, че сме ние, само и само да спре това. Тя се уплаши за сина си и започна да иска да го освободят и него", твърди още Здравко.
Той обаче не е успял да си извади медицинско. "Имаше болки в ръцете. Пръстите ми бяха подути и сини, но следите от електрошока не седяха много и подутините, и синините. За един ден синините обаче изчезнаха", разказа младежът и сподели, че се е отказал от мечтата си да стане полицай.

По повод медицинското на Петер пък от полицията гледат с недоверие и за това направили проверка, която установила само, че той наистина е бил на преглед в Александровска болница.
"След направена консултация със съдебен медик от наша страна, съдебният медик каза, че доста коментари могат да се направят по съдебно-медицинското свидетелство, тъй като той се е освидетелствал на другия ден и през нощта е могъл сам да си причини тези петънца", каза комисар Николов.

Медицинската експертиза обаче е извършена пред повече от 10 студенти в Александровска болница, заяви пред в. "24 часа" лекарят Атанас Христов, който я е направил. Той е издал медицинското и при другия случай от последните дни, свързан с полицейско насилие - на Петър Начков от Мировяне.
"Това може да се каже, че е лош късмет, но бе чиста случайност. Не се притеснявам, че могат да ме обвинят, че съм враг на МВР, защото аз работя предимно за полицията", коментира докторът.

Според шефа на полицията в Ботегврад обаче твърденията за случая от Скравена са защитна реакция на родителите на момчетата, които вярват, че след като направят тъжба за полицейско насилие, ще предотвратят разследването. Едно от доказателствата на МВР са свидетелски показания, според които бащата на Петер се вайкал, че синът му е рисувал свастики по къщите на хората заедно с приятелите си и сега той нямал пари да възстанови щетите.
Освен това таткото споделил, че се страхува синът му да не влезе в затвора, защото вече е осъден на пробация.
По данни на МВР на 21 октомври 2010 г. след футболен мач в столицата Петер е бил задържан заради хвърляне на бутилки и камъни по преминаващите коли и автобуси и Софийският районен съд го е осъдил на 7 денонощия арест.

Междувременно премиерът Бойко Борисов увери, че в следващия случай на полицейско насилие вече ще има уволнени.

Източник: dir.bg

Ключови думи: Петер Иванов

Подобни новини

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Януари, 23:49

    Здравко Гайдарски много добре си беше научило урока,повтаряше едно и също без дума разлика в изказванията по всички медии.Ако му беше зададен друг въпрос сигурно щеше да зацикли.С Петер са правили доста тренировки докато заучат текста.Съжалявам за момчето, но имах друго мнение за него,а сега ми показа,че няма собствено мнение,но не само той а и майка му.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Януари, 01:06

    Престанете да исценирате тези побои, направо сте смешни

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (118)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (39)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (47)
70% Complete