Петък, 3 Май 2024, 10:11

Осмокласници от Златаровската гимназия посрещнаха приятелите си от Фумане

8 Май 2017, 16:42
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1049 1


За 6-та поредна година Златаровци посрещнаха своите италиански приятели по линия на традиционното сътрудничество между ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и италианското държавно училище първа степен - „Бартоломео Лоренци” – гр. Фумане, област Верона.
Днес в 14.30ч те бяха посрещнати от своите ботевградски връстници от 8 клас. Спазена бе традицията на българския обичай, това да бъде с пита и мед. Италианската група от 19 ученици са водени от преподавателите – Камила Берт и Франческа Милавака. Всички за първи път посещават Ботевград. Ръководител на представителната българска група, която посещава Италия е Ценка Пеева и Дивна Николова- преводач. Тази година с тях пътува и зам. директорът Йотка Йотова. Те осъществиха междуучилищния обмен през март 2017г.

Програмата на петдневния престой включва посещение на старата българска столица – Велико Търново, утре. В сряда – посещение и разглеждане на забележителностите на град София – храм „Ал.Невски”, Руската църква, Народното събрание, Министерски съвет, Президентство и ще завърши до НДК. В четвъртък от 9.30ч сутринта в гимназията италианците ще бъдат запознати с презентации, изготвени от българските ученици на тема „Доброволчеството като полза – предприемачество”. В тях акцент са интервюта с ръководителите на „Грамемр” и „Интегрейтид Микро Електроникс”. Презентациите са изготвени по проект „Еразъм +”, които ученици от ППМГ ще представят в град Яш, Румъния.
В програмата за финал са предвидени спортни игри в двора на учебното заведение. Групата се завръща в Италия в петък. Учениците от Италия ще бъдат настанени в домовете на своите български приятели.
Чуждестранната група бе посрещната и от директора на учебното заведение – Даниела Колева. Тя изрази задоволство от посещението на италианските ученици и техните преподаватели, както и от обстоятелството, че обмена между двете училища се основава на вече дългогодишна традиция.
„За нас това е едно огромно постижение, което прерасна в приятелство.Целта на този междуучилищен обмен е усъвършенстване на език, запознаване с бита на двете нации”, заяви Даниела Колева пред наш репортер. По думите й Златаровци посещават емблематичните Венеция и Верона, а учениците от Фумане се запознават с градовете Велико Търново и София.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete