Вторник, 7 Май 2024, 18:14

Освети се реновираното Народно читалище „Разум-1922“ в село Опицвет

8 Юли 2023, 01:52
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 286 0


На 7 юли, когато по традиция християните отбелязват деня на Св. Неделя, отец Желязко Симонов освети ремонтираната сграда на НЧ „Разум-1922“ в село Опицвет.

През 2022 година се подписа договор между д-р Атанас Тенев – председател на МИГ Костинброд-Своге и Венелина Манкова – секретар на НЧ „Разум-1922“.

Договорът е по подмярка 7.2 “Подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура, включително инвестиции в енергия от възобновяеми източници и спестяване на енергия“ от Стратегията на МИГ Костинброд-Своге.

Помощта по тази цел е насочена към подобряване на средата на живот на територията на МИГ Костинброд – Своге и в частност на малките населени места. Акцентът е поставен върху благоустрояване на селата, обновяване на пътната инфраструктура, изграждане или ремонтиране на сграден фонд на обекти от социалната, образователната и културната сфера, осигуряване достъпа до услуги на гражданите и др.

На сградата на читалището е извършен външен цялостен ремонт и реновиране.

Хубавите новини не спират до тук за село Опицвет! През септември месец ще бъде изградено модерно мини изкуствено игрище за футбол.

След като община Костинброд изготви и дари на ВиК - София област проект за подмяна на водопровода на селото и след приемане на държавния бюджет, се очаква финансиране и стартиране на неговата подмяна.

На освещаването на сградата присъстваха Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Гергана Величкова – кметски наместник на село Опицвет, Венелина Манкова – секретар на НЧ „Разум-1922“, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов - зам.-кметове на община Костинброд, Даниела Станкова - общински съветник, Емилия Костова - кметски наместник на село Богьовци, Искра Лазарова - кметски наместник на село Чибаовци, Добри Тодоров- кметски наместник на село Дръмша, Дреново и Понор, служители от Център за обществена подкрепа „Промяна“, Център за социална рехабилитация и интеграция „Надежда“, Патронажна грижа, служители на Общинска администрация – Костинброд, жители и гости на село Опицвет.

Кметът на община Костинброд заяви: „Честит празник на всички! Огромна е заслугата на общински съвет – Костинброд за единодушните им решения и заедно с добрата екипна работа на общинска администрация – още един ремонт за село Опицвет е успешно реализиран.

След площада, здравният дом, кметството днес може да се поздравим и за читалищната фасада.

Остават две неща като ангажимент за село Опицвет. Започва се изграждането на мини игрище за футбол и се надявам в скоро време да започнат да се отпускат средствата за водопровод, който проект дарихме на ВиК-София област преди няколко години.“

Кметицата на село Опицвет, Гергана Величкова, заяви: „Искрени благодарности на Община Костинброд и Общински съвет – Костинброд за реализирания ремонт. Това е нашата гордост и нашето лице на село Опицвет.“

Читалищата за хората имат важна роля в запазването на националното културно наследство и насърчаването на четенето и образованието в обществото. Читалището не е просто сграда. То е духовно средище, предлагащо място за интелектуална и културна изява на населението. Читалището е българския дух, запазил своята идентичност през вековете!



Източник: Община Костинброд

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete