Четвъртък, 2 Май 2024, 17:06

Осветиха новото знаме на ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в Скравена

11 Май 2015, 12:30
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1945 4


По повод 195 години просветно дело в село Скравена днес в ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” започна поредицата от мероприятия с освещаване новото знаме на училището.
 
„Освещаването му е символ на запазване традициите от миналото, ентусиазма на настоящето и вяра в бъдещето.”, заяви  в своята официална реч директорът Петко Петков. „195 години е заслужен повод за гордост и самочувствие за всички нас и жителите на село Скравена. Гордост, че е живо училището и продължава вековните традиции на просветното дело. Нека да бъде чисто и свято нашето училищно знаме”, каза в заключение Петков. Знаменосецът на училището Марко Минчев обеща да го пази чисто и неопетнено.
 
В последвалата музикално-поетична програма се включиха ученици от 1-ви до 8-ми клас под музикалния акомпанимент на учителката Светла Иванова. С патриотични стихове и родолюбиви песни възпитаниците на учебното заведение припомниха на присъстващите родители и гости делото на братята Кирил и Методий и много други личности, останали завинаги в българската история. Във фоайето прозвучаха вечните песни като „Солунските братя”, „Татковина”, „Босфора”, „Хубава си моя горро” и други.  Събитието уважи и кметът на Скравена Иван Иванов.
 
Поредицата от мероприятия продължават през седмицата, които завършват в събота с тържествен концерт в Народно читалище „19 февруари” от 17.30ч.
 
Образователното дело в с. Скравена има богата история, която датира още от 1820 година. През 1820 година поп Банчо, който е и учител открива килийно училище в собствения си дом. В него приема само момчета на възраст от 10 до 15 години и ги учи на четене и черковен ред. През 1870 година е построено първото училищно здание. От 1872 година килийното училище е заменено с "взаимно училище". След освобождението училището има четири отделения, а през 1888 година е изградена и училищна сграда в центъра на селото с осем класни стаи. Първи учител и директор на прогимназията е Лазар Георгиев. Четиридесет години по- късно започва строителство на нова съвременна сграда. Основния камък поставя директорът Димитър Коцев.
На 21 септемри 1964 година новата сграда е открита и разполага с осем класни стаи и оборудвани кабинети по физика, химия и биология. По късно са построени и училищен стол, работилници, физкултурен салон и пароцентрала. През 1973 година училището е наградено с орден "Кирил и Методий" първа степен.

Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: 1 11 Май, 16:12

    Попа на снимката Цеки ли е?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 11 Май, 21:49

    ne obizdaite popa che nishto ne vi e napravil

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Май, 22:29

    kak ste go sravniavate s tozi carvul, kradec,iznasilvach i prestapnik Ceki?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 12 Май, 01:15

    Браво на г-н Петков.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete