Вторник, 21 Май 2024, 08:58

От приемната на Ирена Коцева: Няма да се повишават данъците, заради санирането на сградите

2 Февруари 2015, 19:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2150 20


Народният представител от ПП ГЕРБ Ирена Коцева посети днес Ботевград по повод стартирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Целта на посещението й бе даде повече информация относно програмата, която дава възможност за безплатно саниране на жилищни сгради с минимум 36  апартамента. Държавата ще осигури 1 милиард лева, с което ПП ГЕРБ ще изпълни едно от предизборните си обещания, подчерта Ирена Коцева.
 
Общините са тези, които ще получат финансирането, а след това ще сключват договори със Сдруженията на собствениците, т.е. всеки блок ще сключва отделен договор с Общината и ще кандидатства с по един проект. До края на февруари общините трябва да подадат документите за кандидатстване по националната програма. По думите на народният представител най-отговорна ще бъде задачата на кметовете и на областните управители, както и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Министерство на финансите и Българската банка за развитие. От месец февруари стартира кампанията по разясняване на националната програма и днес е регистрирано първото Сдружение на собствениците в Кюстендил.
 
Цялата информация с методическите указания към общините и сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване по програмата могат да се намерят на сайта на Министерството на регионалното развитие, каза още тя.
 
„Целта на програмата е жилищните блокове да получат клас „С” и е насочена към обновяването им, като се осигурят по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда”, подчерта народният представител. По отношение регистрацията на Сдруженията на собствениците, Коцева посочи, че е необходимо да има поне 67% съгласие между собствениците на етажната собственост, а  впоследствие тя да стане 100%. Сдружението, получило безвъзмездна финансова помощ по програмата, може да се прекрати с решение на общото събрание след изтичане на гаранционните срокове за извършените СМР по програмата, но не по-рано от 5 години от приключването дейностите по сградата.
 
 По време на срещата бяха поставени конкретни въпроси.
Шефът на ВиК Ради Наков попита, къде ще се превеждат средствата - на самите сдружения на собствениците или на самата фирма, извършваща саниране на многофамилните сгради. Депутатът Ирена Коцева обясни, че средствата ще бъдат насочвани към общините, които ще провеждат обществени поръчки за избор на изпълнител по програмата. „В по-малките общини имаме по-голям шанс да приведем в действие програмата, тъй като в градове като Ботевград в един блок има много по-малко живеещи в  сравнение със София те достигат в порядъка на 102. Много често хората живеещи в един вход с цели поколения не се познават през целия си живот на обитаване на сградата”, подчерта Коцева. По повод на това кметът Георги Георгиев коментира, че община Ботевград разполага с най-голям брой такива жилищни блокове, с което могат да се усвоят половината от средствата, предвидени от държавата. „Ние ще изберем 10 лица от общинската администрация, които да си харесат по един блок и да ги подготвят да кандидатстват с проект. Това ще бъде една атестация за нашите служители”, заяви градоначалникът. „Може би за първи път сме с предимство пред София, защото нашите жилища са между 36 и 42 в блок, а в София - 50 -55. Съдбата е в ръцете на гражданите и ние ще направим всичко възможно да покажем,че можем да решим този важен проблем, независимо, че условията по тази програма са трудни ”, подчерта Георгиев.

В хода на разискванията стана ясно, че собственици на магазини на първите етажи няма да са пречка жилищният блок да отговаря на общите условия при кандидатстване по националната програма за енергийна ефективност. Също така няма да бъдат глобявани собственици на апартаменти, чиито тераси са остъклени, както доскоро се смяташе, че ще претърпят глоби. Направено саниране на жилищни сгради няма да се премахва, а ще се осъществява обследване, как това да се включи в предстоящото общо саниране, обясни Ирена Коцева. При всички положения, след като се санират сградите, това ще доведе до покачване цената на сградите при евентуални бъдещи покупо-продажби на апартаменти, коментира кметът. Това обаче няма да доведе до повишаване на местните данъци и такси, заяви още той. „На първата сесия, която ни предстои ще направим промени в Наредбата по ЗУТ, така че санирането на жилищните сгради няма да повлияе на местните данъци и такси. Ние не сме кръвопийци, а напротив-искаме да стимулираме данъкоплатците. Нашата цел е да накараме гражданите да разкрасят сградите си, а оттам да разкрасят града”, каза още Георгиев.
 
 
 
 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (20)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 19:47

    Подготовка за следващи избори.Да видим и ние, че имало депутати от ГЕРБ.Бравус.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 19:49

    maznia kakvo pravi tam :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 20:11

    Къде са гражданите, виждам само членове на ГЕРБ? Естествено въпроса е риторичен, но се надявам госпожа Ирена Коцева, да си го зададе! :roll:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 20:16

    Какво прави един бъдещ затворник на среща на депутат от ГЕРБ? Този нещастник не знае ли че Бойко Борисов е качил Тулата на пангара?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 20:40

    Топлоизолацията увеличава данъчната оценка на имота. Данък сгради и такса смет е на база ДО. Та да попитам: дали няма да се увеличи данъка?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 21:30

    Bombata e mazen ciganin troikagia ot SPTUM i nito moze da pishe nito da chete

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 21:47

    Иване, много си повярва.Забрави ли как избута средното,а си купи висшето.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 21:56

    Бре гУспожо, къде си тръгнала с тия гайди да ни разправяш тинтири-минтири. Я виж до кой си седнала,вижте си крадливия кмет с 17-досъдебни производства и куп обществени гафове. Смешно, нагло и безочливо е тук присъствието на депутати и други представители на ГЕРБ, когато с тяхна подкрепа това бедствие Георгиев е вече 12 години на чело на общината.
    Никой не разбра дали все още подкрепяте настоящия кмет или се разграничава ГЕРБ. гУспожо, вървете при Боката и ме пратете хабер от ботевградчани, че те чакат да си прибира вече айдука и неговата пасмина съветници.Айде, па друг път ще говорим за санирането, то не ни е такъв голям проблем,проблема е айдучината покровителствана от най-високо в общината.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 21:58

    Двама смешници- единия приказва другия блее- говорят на дузина по-тъпи смешници-ибрикчии :lol: :lol: :lol: .
    Грозни карикатури

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 2 Февруари, 22:15

    Bombata viarno li si e kupil diploma

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (260)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (141)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (54)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (72)
70% Complete