Неделя, 5 Май 2024, 05:55

Отбелязваме Кръстовден

14 Септември 2013, 06:51
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1129 2


Днес е Кръстовден. Българската православна църква чества въздвижение на светия Кръст Господен. Всяка година в нощта срещу Кръстовден десетки вярващи посещават Кръстова Гора, където според преданието се съхранява частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос. По традиция християните нощуват на това място, тъй като то е известно с необичайно силната си енергия. Рано сутринта пък се отслужва водосвет на самия кръст - символ на мястото. До него се стига по стълби отстрани, на които са построени 12 параклиса с имената на 12-те апостоли.
В семинарския храм се съхранява частица от светия Кръст Господен, поставена в изящно изработен със седефена украса дървен кръст. Частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос се съхранява и в манастирския комплекс „Кръстова гора - Св. Троица”. На родопския връх, на който днес се намира комплексът, някога е съществувал стар манастир, разрушен преди векове. За това разказват запазените зидове, разкритите основи на стара църква, камъните със следи от свещи по тях, както и намерените в земята кръстове.


Източник: Darik.news

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Септември, 07:09

    4ЕСТИТО НА ВСИ4КИ ИМЕННИЦИ

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Септември, 11:29

    Българи, да Ви е Честито и успешно въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен, още Кръстовден и Гроздоберник!!! Все така плодородно грозде и хубаво винце!!! АМИН И СЕ ХА ОРЕЙ ОРЕНДА!!! :)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete