Сряда, 15 Май 2024, 05:56

Отбелязваме международния ден на кафето

30 Септември 2014, 08:15
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2206 0


29 септември е международният ден на една от най-популярните напитки в света – кафето. 

В Етиопските планини, козар на име Калди забелязал, че козите му стават много енергични след ядене на плодове от определено дърво. Козарят споделил това с игумена на местния манастир и решили да направят питие от тези зърна. Така били открити тонизиращите свойства и бързо набрали популярност и в Арабския свят. Арабите започнали не само да култивират кафето, но и да търгуват с него. До 15-ти век, дърветата били отглеждани в Йемен, а след 16-ти век станали предпочитан отрасъл и в Персия, Египет, Сирия и Турция. Пиенето на кафе се превърнало в традиция и обичай, което наложило откриването на множество публични кафенета, наричани ”qahveh Khaneh”.
 
До средата на 17-ти век кафето набира сериозна популярност из цяла Европа, въпреки че венецианските свещеници го определят като „горчиво изобретение на Сатаната“. Спорът е толкова голям, че се налага самият папа Климент VIII да одобри напитката.
 
Днес кафето се отглежда в множество страни по света: в Азия, Африка, Централна и Южна Америка, островите в Карибско море и Тихия океан. Според проучване на най-голямата платформа за доставка на храна в света, Бразилия е лидер в култивирането и търговията на кафени зърна като на година се изнасят между 17 000 000 и 20 000 000 тона.
 
От foodpanda разкриват още, че в Европа най-популярно е еспресото, което е предпочитано от 56% от хората. На второ и трето място са съответно макиатото и безкофеиновото кафе, а развторимото кафе е любимо на едва 10% от европейците.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete