Неделя, 28 Април 2024, 18:09

Откриха нов модерен рентген в МБАЛ-Ботевград (обновена)

24 Март 2015, 13:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4891 5


Днес в МБАЛ-Ботевград бе официално открито помещението с нова съвременна рентгенова апаратура. Новият рентген възлиза на 105 хил лв. Д-р Филев благодари на кмета на общината Георги Георгиев, на Йорданка Лалчева и на всички от общинската управа за оказаната сериозна помощ в закупуването и обновяване на съществуващото рентгеново отделение. Шестдесет хиляди лева е превела Община Ботевград на сметката на МБАЛ-Ботевград.
 
Лицензът на стария рентген е изтекъл. Той е доставен 1976 година от  ГДР. От 1964 г пък е въведено в експлоатация помещението с цялата апаратура. По време на ремонта са преустроени изцяло всички помещения - съществуващите стени са бутнати, закупени са нови специални врати, непропускащи рентгеново лъчение.  За целта е изработен проект с помощта на инж. Николай Данов. За проекта не е платен нито лев, заяви д-р Филев. Новото оборудване ще обслужват както досега трима лекари – д-р Маргарита Герогиева (Началник РО), Д-р Анжела Ангелова, д-р Правдислав Генов и 4 лаборантки – Валентина Георгиева, Теменужка Петкова, Лиляна Василева и Жулиета Гетова.
 
Инж. Данов даде подробна информация за характеристиките на новата модерна апаратура, която не е китайска , а производство на Европейския съюз. Апаратът е „SIEMENS” , съвсем ново поколение, но втора употреба. „Хубавото при него е , че позволява да се снима целия обем на стаята. Когато пациентът е в тежко състояние, апаратурата се настройва той да бъде сниман на количка. Другото предимство е, че може да се вдига във височина или да се сваля за трудно подвижни пациенти” каза инж. Данов.

Апаратът е със съвсем съвременен генератор-позволява ниски нива на облъчване. Закупена е и дигитална система, с която се осъществява намаляване разходите на отделението. Новите снимки ще струват в пъти по-малко в сравнение със старите, уточни д-р Филип Филев. „При старите методики на правене на рентгенови снимки, пациентът трябваше да чака 10-15 минути, а лаборантът влизаше в една тъмна стаичка и започва да бърка химикали, проявява се снимката и после се чака да изсъхне. В някои случаи пациентът получаваше рентгеновата снимка полумокра и той я носеше с два пръста. Това остана в историята” заяви д-р Филев.  По думите му с новата апаратура снимката се изпраща при лекаря в реално време. На второ място образът излиза на хартиен носител (фотохартия с високо качество), който струва 7 стотинки или в размер А 4. Старата рентгенова плака струваше между 1,20 и 1,50, припомни д-р Филев, а новият компактдиск – 0,30 лв.
 
Думата взе и д-р Маргарита Георгиева- завеждащ Рентгеново отделение. Тя посочи, че за повече от 30 години в отделението нищо не е променяно. „С помощта на д-р Филев и г-н Георгиев ние вече можем да работим със съвременни технологии. Не на последно място и икономическия ефект не е за пренебрегване”, подчерта д-р Георгиева.
 
Водосвет за здраве и благополучие на медицинския персонал в работата с новата придобивка отслужи Архиерейският наместник – Отец Борис Петров. Той пожела цялата болница да заприлича на помещението с обновения рентген. „Това няма да стане бързо, но дай Боже всяка година да има нова придобивка, така че повече хора да ползват помощта и спешно да бъдат лекувани, както и по-навреме да бъде поставена диагнозата, така че и на медицинския персонал да бъде приятно да работи”. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Март, 13:28

    Bravo na Georgiev !

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Март, 15:57

    А колко открадна от тази придобивка за общината.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 24 Март, 19:17

    Ne6to xybavo da se napravi za bolnicata tazi aparatyra e za vsichki nas.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 25 Март, 10:20

    Поздравления за придобивката, но трябва да се обърне сериозно внимание и на екипа, най вече на д-р Вълковска която не иска да лекува хората и има отвратително отношение към пациентите, държи се високомерно и така все едно някой и е длъжник ако и е тежко да работи тази професия да я смени и да дойдат позитивни млади лекари. Дори и на снимката личи що за лекар и човек става въпрос.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 25 Март, 11:00

    Това трябваше да се направи много по-рано, здравето на хората е по-важно например от ротондата.Старият рентген правеше лоши снимки, с които ако отидеш в др. болница предизвикват негативни коментари и ти правят нова снимка на диск, ясна и точна, а и можеш да си я разглеждаш у дома на компютъра.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete