Четвъртък, 2 Май 2024, 06:43

Oткрит урок "Нашата ферма" по повод Световната седмица по предприемачество в ОУ "Н. Вапцаров"

16 Ноември 2016, 14:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3479 27


Световната седмица на предприемачеството, която е инициатива на „Джуниър Ачийвмънт” започва в България в понеделник – 14 ноември, с учебни прояви в цялата страна. Днес, в деня на толерантността, в ОУ”Никола Вапцаров” бе проведен открит урок „Нашата ферма” от ученици от първи „г” клас с класен ръководител Христина Велчева, участващи в клуб „Искам да успея”. Учениците работят по програма „Ние”, която е комбинация  от традиционна теория в съчетание с практически упражнения – дискусии, игри, творчески задачи, работа в екип, игри по роли и др. Програмата помага за изграждане на лична концепция у учениците чрез измислени герои от разкази и практически игри.

Гости на открития урок бяха учениците от четвърти „г” клас, които пък работят по програма „Нашата общност”, която предоставя информация за различните видове бизнес и многообразието от работни места в един град.
Представителното занятие започна с изпълнение на песничката „Медена свирка” от първокласниците. След като гостите, учители и родители я изслушаха, децата отговаряха на въпроси за кои животни се пее в песента, кои животни познават – диви и домашни, както и домашни любимци. Последва играта „Да или не” – с диви и домашни животни. След това децата отговаряха на гатанки, свързани с познаване на дивите и домашните животни. В една от следващите задачи първокласниците показаха своите ферми, избраха произволно животни, които биха отглеждали, показаха как биха се грижили за тях и накрая даваха своите предложения за продажба на продукцията. Купувачи бяха четвъртокласници с ръководител Лилия Костадинова.

Учениците от 4 клас бяха проучили фирмите в района и са открили свои фирми, но им трябват суровини. За целта по-малките ученици се включиха със свои предложения. По време на открития урок децата представиха свои предварително подготвени рисунки, съчинения и проучвания.
Изводите от открития урок бяха систематизирани в няколко изречения, а именно – Пред хората винаги съществуват различни възможности и те трябва да избират между тях!Пазете природата!Обичайте животните!Избирайте разумно!Бъдете толерантни!
Преподавателят  даде оценка на работата на екипите. Тя съобщи, че всички участници в днешния открит урок ще получат сертификати от участието си в Световната седмица по предприемачество.Те бяха връчени от зам.директора Ангелина Стоянова.
 
Накрая на открития урок децата раздадоха на присъстващите мини-картички с надпис: „Честит ден на толерантността!”. За по-малките гости – бонбони с форма на животно или календарче с домашно животно.
 
Инициативата, която се домакинства у нас от „Джуниър Ачийвмънт” включва общо 183 събития в над 70 населени места в страната, с 10% повече в сравнение с миналата година.От днес до неделя ще бъдат организирани иновационни лагери и открити уроци в страната, като се очаква над 4700 ученици да се включат в инициативите.
 
Основана през 1997г., Джуниър Ачийвмънт България е член на организацията Junior Achievement Worldwide (JAW) и нейното регионално подразделение Junior Achievement –Young Enterprise Europe (JA-YE). Джуниър Ачийвмънт е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25 годишна възраст.

Източник: balkanec.bg

Коментари (27)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Бистра Димитрова 16 Ноември, 14:48

    Познавайки колегите участвали в проекта и знаейки старанието,което полагат във всяко начинание съм сигурна,че ще остави трайни следи в учениците ! Успех и на тях и дано този открит урок да ги приближи към орижините ни

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 17:44

    Бистро, не си ли твърде неграмотна за учителка? Научи поне точки и запетайки къде се слагат, пък тогава използвай думи като "орижини" :!:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Бистра Димитрова 16 Ноември, 17:50

    Извинявам се,че използвам чуждици....но поне името не си крия....

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 18:40

    Тази натруфеност и амбициозност е показна , но излишна .Вижте резултата-пълна изостаналост на световно ниво.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 18:47

    Не е вярно! В екваториалните гори на Африка маймуните са малко по-изостанали! Засега!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: майка 16 Ноември, 19:40

    Как пък веднъж нещо не ви хареса...ей така - за разнообразие?!
    А за урока - браво - на децата, които се справиха страхотно и на учителките!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 19:50

    Чакай да ги видиш на матурите, като изкарат среден успех 2.10 по математика и 2.20 по български... Тогава ще ти хареса, че отрочето ти ще учи в "елитните" гимназии ПГТМ или ТПГ, заедно с печките :lol:

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 19:56

    Защо ли правят "умни" заключения хора, които не са били свидетели на събитието? Децата се забавляваха истински, научиха много нови неща, а идеите на учителките бяха изключително сполучливи!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 20:02

    Мацко, от забавляване до образование има мно-о-о-о-го голяма разлика! Жалко, че осакатяваш завинаги децата на хората...

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 20:04

    Учениците от 4 клас бяха проучили фирмите в района и са открили свои фирми, но им трябват суровини. За целта по-малките ученици се включиха със свои предложения. :shock: :shock: :shock:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete