Четвъртък, 2 Май 2024, 08:40

Открит урок за дихателната система в ОУ "Н. Вапцаров" днес

2 Юни 2016, 15:07
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3411 6


Здравни познания и хигиена на дихателната система. Под това наименование протече откритият урок на V „а” клас в ОУ”Никола Вапцаров”, ръководен от преподавателя по биология в учебното заведение – Недка  Патаринска.
Гости на ученическата проява бяха Илонка Ценкова- експерт по природни науки от Регионален инспекторат по образование-София област, директорът Петя Кочкова, учители по биология от други училища на Ботевград и съседните традове- Правец и Етрополе.
 
Целите на открития урок бяха: 1) Запознаване със заболяванията на дихателната система – хрема, бронхит, пневмония, грип; 2) Дихателните упражнения укрепват и развиват дихателните органи; 3) Учениците да се убедят, колко вредни са цигарите и защо не трябва да се пуши.
 
В началото на занятието Патаринска постави пред учениците теоретични въпроси, някои от които бяха – Как червените кръвни телца пренасят кислород и кога той се свързва с хемоглобина? Преподавателят припомни една негативна тенденция от близкото минало, когато сметището край града се палеше. „Това поразяваше дихателната система на децата. Затова с откриването на депото, въздухът в Ботевград е по-чист”, каза Патаринска. Тя раздаде на учениците таблици с видовете болести на дихателната система. След две минути тя и учениците направиха анализ и съответните изводи. Според тях основните причинители са бактерии, а начините да се предпазят от заболявания, според учениците е да поддържат ръцете си чисти, да спортуват, да правят излети в планината, както и да не пушат в тази ранна възраст.
Гост на занятието бе учителят по физкултура – Светла Ралчева. Тя показа нагледно упражнения за дихателната система – гръдно и коремно дишане. Това бяха релкасиращи упражнения и такива за разведряване на ума, китайско упражнение и упражнения, свързващи лявата с дясната половина на главата.
 
На свой ред Недка Патаринска попита своите възпитаници, кои са вредните вещества за човека. З а учениците отговорът бе много лесен – алкохолът, цигарите и наркотиците.
 
В края на открития урок свои  презентации представиха Мартина, Цвети, Стиляна и Андреа. На своите връстници и гости  Цвети раздаде импровизирани цигари, на които бяха изписинаи последствията от реалната им употреба. Със своите разработки трите момичета показаха защо цигарите са вредни, а Стилияна призова присъстващите възрастни дори да спрат тютюнопушенето.
 
В края на часа бе поставен акцент на грижите за дихателните органи. Директорът Петя Кочкова поздрави учениците за доброто представяне и старанието, с което са подходили към темата.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Юни, 18:10

    Браво на Цвети! Следващия път да раздаде на децата и импровизирани наркотици и алкохол! Да се научат най-сетне да правят разлика между менте и оригинал!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Юни, 22:13

    Еййй! Аман от простаци в тоя град! Това е полезно мероприятие, но не е ли закъсняло в пети клас?! Когато децата са с изпуснати първи седем години в среда на лош пример и лошо възпитание, те придобиват лоши навици. За пример съседско дете, което е на такава възраст _ Дени, син на хулиганката Диана. Благодарение на лоши примери, лоши стереотипи на поведение, това дете от години не можем да го приучим поне да затваря входната врата след влизане и излизане. Принудихме се да сложим пружина на вратата, та ако ги мързи, да се затваря сама, ако не е застопорена нарочно вратата. И това не помогна, защото момчето е научено така идиотски да върши на яд като родителите си нагло и арогантно. Сега нарочно застопорява вратата да зее ненужно отворена часове наред, понякога цели нощи...Да не говорим за димящото с цигари семейство, разхвърлящо фасове... във входа, на тротоара, улицата, не почистващо разхвърляните си боклуци... Добрите възпитатели ни казваха да затваряме вратите, защото не минаваме през пердета. И ние бяхме научени да уважаваме по-възрастните, по-учените, съседите. А тези деца ги учат точно обратното..., пагубно за тяхното поведение. На такава родителка трябва да й отнемат родителски права. А тя, въпреки многобройните хулигански прояви е безнаказана...

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Юни, 05:15

    Няма да забравя, когато бях ученичка, направихме открит урок за вредата от цигарите и алкохола. Моята задача бе, да покажа колко зле влияе алкохола на дадено цвете. Купих няколко карамфила и от вечерта ги натопих в алкохол. На другия ден те бяха разцъфтели, освежени, разкрасени, т.е., алкохолът ги беше съживил и разкрасил. Трябваше да прибягна до помощта на сушоара, за да им разваля фасона. Та от този открит урок имам незабравим спомен - алкохолът е полезен и разкрасява, но с мярка.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 3 Юни, 17:41

    Да си бяхте замълчали и тримата... Щеше да е най-възпитателно за децата.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: анонимен 3 Юни, 19:13

    Хубаво има в тия показателни лекции, но на фона на хубавото стои грозното куче, гаврещо се с гнилите закуски на децата, интересно какво носят червените кръвни телца тогава, какво ли доставят на организма и кой ги урежда така децата ние знаем, но пътечката е късичка на доставчика в поличка

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Юни, 19:12

    В нормална държава Кучкова щеше да е в затвора, с доживотна забрана да се доближава до деца на по-малко от 50 метра!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete