Събота, 18 Май 2024, 08:11

Отново натиск върху общинари за продаването на дела във ВЕЦ "Своге"

30 Август 2016, 17:01
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2669 8


Една от големите италиански инвестиции в сферата на енергетиката - каскада "Среден Искър", няма да бъде завършена. Компанията, която реализира проекта - "ВЕЦ Своге", е взела решение да замрази третата фаза на проекта, която включва изграждането на последните четири от общо планираните девет водни централи на обща стойност 115 млн. евро. Поради декапитализацията на дружеството то е заплашено от ликвидация, заради което се предприемат действия по вливането в него на компанията майка "ПВБ пауър България", която притежава 90% в него. Останалите 10% са собственост на община Своге.
 
Каскада "Среден Искър", която се изгражда от компанията ВЕЦ "Своге", дъщерна на "ПВБ пауър България", беше един от най-иновативните проекти за малки водни централи в страната. Проектът е финансиран както със собствени средства, така и със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 75 млн. евро. Идеята беше да бъдат изградени 9 малки ВЕЦ по течението на река Искър с инсталирана мощност от 25.7 мегавата, като общо инвестицията се оценяваше на 115 млн. евро. Към момента в експлоатация са пет от тях, а изхарчените средства са в размер на 129.4 млн. лв. С решението си компанията на практика замразява изграждането на останалите четири централи, за които вече имат всички необходими разрешителни, обясни управителят на "ВЕЦ Своге" Пламен Дилков.
 
Заради замразяването на инвестицията на компанията се налага да отпише активи, което води до декапитализацията й от 15.8 млн. лв. Така според българското законодателство дружеството е заплашено от ликвидация. Вместо да увеличава капитала обаче, решението е (по препоръка на консултанта PWC) компанията майка "ПВБ пауър България" да се влее в своето дъщерно дружество ВЕЦ "Своге". Според Дилков по този начин, освен че ще бъде спестено плащането на лихви по предоставените междуфирмени заеми, финансовото състояние на ВЕЦ "Своге" ще бъде подобрено и ще може да се преговаря с ЕБВР по условията на заема.
 
Интересът на община Своге
 
Планираното вливане обаче изисква съгласието и на община Своге, която държи 10% дял в компанията "ВЕЦ Своге". Това едва ли щеше да е пречка, ако "ПВБ пауър България", която е с изцяло италиански акционери, не поставя условието след вливането делът на общината да бъде свит до 1.5%, ,т.е. нейното участие ще се изтрие.
 
Въпреки че общината на практика не получава обещаните дивиденти от участието си през годините от партньорството си с италианските инвеститори, тя е получила приходи от данъци в размер на 634 хил. и близо 700 хил. лв. от спонсорства.
 
Точно за това общинарите са предпазливи в решението си, въпреки че желанието на инвеститорите е да приключат със сливането до края на годината, става ясно от писмото.

Миналата седмица кметът на общината Емил Иванов е викнал на извънредна среща общински съветници, където да обсъдят въпроса. Стигнало се е до решение да се направи независима оценка на действителното финансово състояние на дружеството и до средата на септември да се излезе с предложение към компанията. Предстои общината Своге да наеме фирма, която да извърши одита, който да покаже доколко изгодно е за община Своге намалението на акционерното й участие.
 
Както balkanec.bg вече писа - кметът на община Своге Емил Иванов два пъти се опита да прокара решение през ОбС общината да продаде своите дялове във вецовете. За първи път, обаче, по-голямата част от общинските съветници от различни партии, гласуват заедно в полза на жителите на общината и не позволяват тя да се раздели така лесно с 10%, които в бъдеще биха носили дивидент.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Асо пика 30 Август, 18:16

    Здравка Николова може да запази интереса на общината и да осъди италианците

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 31 Август, 10:30

    Продавайте всчко и без това сме фалирали

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 31 Август, 16:00

    кака Здравка да си гледа селските делби и да си трае

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 31 Август, 21:29

    Болестта луда крава е заразна

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: я 2 Септември, 17:34

    Кой докара дружеството до това положение КОЙ???Жоре кажи си

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: анонимен 2 Септември, 20:00

    Да благодарим и на някой други нали Сашко

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 7 Септември, 14:26

    Специални благодарности на Красимир Петков и Кирил Иванов-Скалата

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: я 9 Септември, 06:15

    Тези защо какво са направили и те като горните ли са грешници за ВЕЦовете

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete