Вторник, 30 Април 2024, 03:05

Отново опит да заринат Церово с боклука на общината

16 Октомври 2016, 09:14
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 4346 46


Въпросът с претоварната станция за боклук отново излезе на дневен ред. В последния месец ръководството на община Своге се опитва да прокара решение за изграждането на т. нар. инсталация за компостиране на органични отпадъци, която да бъде ситуирана в близост до с. Церово.

Това накара церовци отново да протестират и да изразят несъгласието си да продължават да бъдат тровени с изпаренията и миризмата на боклука, събиран от всички населени места в общината. След като бившият кмет Жоро Цветков не успя да убеди общинските съветници да приемат решение за изграждането на станцията, сега има подобен опит от страна на настоящия кмет – Емил Иванов. За пореден път подобно решение се опитва да бъде наложено, без да мине така необходимото обществено обсъждане. По инициатива на кмета на с. Церово Петър Петков миналата седмица беше проведено общоселско събрание, на което присъстваха заместник-кметът на общината Валентин Михайлов, придружен от инж. Ралица Павлова – мл. експерт „Екология“ в общината и Кирил Иванов – управител на „Спортист Скала“ ЕООД.

Обществено обсъждане от страна на общината нямаше – коментираха възмутени жители на Церово, които обясниха, че от известно време върви подписка за свикването на такова, но никой не им е обърнал внимание.
Заместник-кметът и експертката се опитаха да ни засипят с термини, които не разбираме. Направиха неясна презентация за това как ще бъде всичко наред, но не отговориха на най-важния въпрос – защо пак Церово ще трябва да бъде тровено с боклука на общината – казаха пред balkanec.bg присъствали на срещата. От ръководството на общината обяснили как старото сметище ще бъде рекултивирано, а терените в съседство – компост. Липсвал, обаче отговор защо Церово е избрано за място за изграждане на претоварна инсталация. Единственият и така и неизяснен довод беше, че такса смет щяла да се вдигне много до 2020 г. – обясниха възмутени жители на селото. Опитаха се да ни приспят, като ни обясняват как ще ни ремонтират площада и ще ни подменят водопроводните тръби през 2017 г., но на всички ни е ясно че това се изприказва, за да се съгласим за станцията – подчертаха церовци.
 
На въпрос на жител на Церово за отстоянията на такива обекти от жилищни райони – нещо, което е важно по закон – нито заместник-кметът, нито еколожката на общината не можаха да отговорят. Не беше отговорено и на въпроса дали има и изготвена метео оценка.
Вместо това жителите на Церово разбраха, че ще имат зелени и кафяви кофи за прецизно сортиране на отпадъците, което дори не отговаря и на съществуващата наредба, според която това е задължително само при селища с население над 5 хил. души.
 
На общоселското събрание присъстваха общински съветници от БСП и ГЕРБ, които категорично изразиха подкрепата си към церовци и обясниха, че няма да подкрепят на Общински съвет решението за тази инсталация. Присъстваха и общински съветници от Обединени за общината, които обаче стояха безмълвни и не стана ясно дали ще се съобразят с искането на кмета Емил Иванов или ще защитят съселяните си.
 

Утре в 17.30 ч. е насрочено заседание но Общинския съвет в Своге, където ще се гледа този въпрос. Жителите на село Церово призовават всички хора, съпричастни с техния проблем, да отидат и да подкрепят техните искания това решение да не бъде прието.

Според информация на balkanec.bg до общинските съветници е изпратено писмо с призив да не приемат решението.



Източник: balkanec.bg

Коментари (46)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 11:43

    напишете за благотворителния концерт в Своге за Антонио, нека повече хора да разберат и помогнат!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 12:08

    А защо общинските съветници от Герб са заплашвани от ръководството? Защо?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 12:20

    тия от герб са пълни минуси

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 16:54

    Да питам аз, аджаба, защо общинските съветници са в ОбС. Не са ли те хората, който представляват населението там, и не е ли тяхно задължение и морална отговорност да защитават тези, които са ги ИЗПРАТИЛИ там. Любопитно е как ще защити интереса на церовци Марио Иванов - роден, израснал и живеещ в Церово и най-вероятно получил не малко гласове от близки, приятели и роднини от Церово. Ще ги продаде ли в името на собствения си, дребен интерес.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 17:40

    А, другаря Кирил Иванов като какъв присъстваше..... и въобще кой е той и за какво се бори?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 19:02

    Като най доверения крадец

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Глас народен 16 Октомври, 19:44

    Ами,то в момента останаха само крадци,никой нищо не работи!?!!?!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Ай сиктир 16 Октомври, 19:51

    Га зимахте по 100кинта от дпс ви бе добре,сега няма да ревете е..ани цировци!!!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 19:56

    Напротив, не бъркайте церовци с искречанци !

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 19:57

    Церовци ще ги закопа техния съселянин в момента зам.кмет

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete