Вторник, 30 Април 2024, 20:56

ОУ „Васил Левски“ почете паметта и саможертвата на своя патрон - Апостола на свободата (ВИДЕО)

18 Февруари 2022, 22:20
(2) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1263 0


В двора на ОУ „Васил Левски“ в Правец, пред паметника на Апостола на свободата около който гореше вечния огън, се събраха учители, ученици, официални лица, сред които и кметът Румен Гунински, за да отдадат почит пред саможертвата на най-святата личност в нашата история и патрон на училището - Васил Левски.

След отслужената заупокойна молитва в памет на Дякона, слово произнесе директорът на Историческия музей Правец Таня Борисова; слово, родолюбиво, в което се преплитат исторически факти и съвременен прочит на събитията отпреди 149 години; слово, пропито с много обич към Левски, което накара всички да затаят дъх:
„Левски е големият идеолог и неуморният организатор на българската националноосвободителна революция. Неговите политически и държавнически виждания следвата духа на най-доброто от европейските демократични традиции...
На 27 декември 1872 г., Васил Левски е заловен от турските заптиета до Къкринското ханче край Ловеч. До последно турците на са знаели кого са заловили. Левски е откаран в Търново за разпознаване, а после е отведен в София. Смъртната присъда е издадена на 14.01.1873 г. и утвърдена на 21.01.1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение, между които и 12 поборници от Правешките комитети. Двама са обесени – Васил Левски и Димитър Общи. На 18.02.1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София....
Един дякон, захвърлил расото, обрекъл се на родината си!
Един мъж, захвърлил близки, отрекъл се от най-важните неща за времето си – семейство, деца, дом....заради България – неговата единствена любов, неговото семийство, неговият дом – един-единствен!
Обърнал петвековното робско мислене! Изправил робите! Внесъл огъня на свободата в хиляди български домове! Изправил се сам срещу една империя! Накарал враговете си да го уважават и да се страхуват от него! Живял и загинал сам, но следван в историята от милиони българи! Пример, легенда, символ – Апостол на свободата! Поклон до земи, Апостоле!
Народът ни винаги ще има нужда от теб и винаги ще те призоваваме, когато се опитват да ни поставят на колене.
Защото важното е: „Свобода или смърт!“
И там, където си, да кажеш: „НАРОДЕ ????“

Очаквайте на 19-ти февруари втора част от програмата, организирана от ОУ „Васил Левски“ и Исторически музей Правец, по повод 149 години от обесването на Васил Левски. В нея ще ви покажем как учениците пресъздадоха откъс от „Тайната вечеря на Дякона Левски“ по едноименната пиеса на Стефан Цанев.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (193)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete