Понеделник, 2 Октомври 2023, 00:12

ОУ "Васил Левски", с. Церово е домакин на документалната изложба "Антарктида - Българската ледена приказка"

28 Март 2014, 12:54
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 2493 0


От 25 март 2014 г. (вторник) ОУ „Васил Левски”, с. Церово, общ. Своге, е домакин на  документалната изложба „Антарктида - Българската ледена приказка“, посветена на Международната полярна седмица.
Изложбата е организирана от Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България) със съдействието на Българския Антарктически институт.

АПЕКС България е сдружение с нестопанска цел, подпомагащо опазването, изучаването и популяризирането на полярните и субполярните региони като част от световното екологично наследство.
Идеята е да се разкаже в образи и документи историята на овладяването на ледения континент. На 60 пана е представено българското присъствие на Антарктида от 1987 г., когато с инициативно писмо на тогавашния главен асистент в Софийския университет Христо Пимпирев, е поставено началото. Изложбата проследява четвъртвековния път от идеята за експедиция до най-южната част на планетата до нейната реализация, далеч надхвърляща първоначалните намерения.

Уникални фотографии на членовете на експедициите и техните гости представят първите стъпки, работното ежедневие, свободното време, трудностите, които съпътстват овладяването на материка, както и неповторимата природа на ледения континент.
Експозицията може да бъде разгледана в сградата на училището до 11 април 2014 г.

Образователната инициатива на Асоциацията на младите полярни изследователи в ОУ „Васил Левски”, с. Церово започна още миналата седмица, на 21 март, когато пред ученици от V и VI клас беше изнесена лекция за ледения континент и българските експедиции на Антарктида от членове на АПЕКС България.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (38)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

Анкета » коментари (38)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

отговори
3 март – Денят на Освобождението (621)
70% Complete
24 май – Денят на българската писменост и култура (83)
70% Complete
6 септември – Денят на Съединението (45)
70% Complete
22 септември – Денят на Независимостта (51)
70% Complete
Тази дискусия е излишна, само се чудят как да разделят хората (105)
70% Complete