Понеделник, 6 Май 2024, 20:49

ПАМЕТ ЗА БОТЕВ И БОТЕВИТЕ ЧЕТНИЦИ

4 Юни 2014, 16:01
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2201 1


На 2 юни 2014г. бе оповестена една нова инициатива на Община Ботевград и Историческия музей: „Почит и преклонение пред всички паметни места, свързани с ботеви четници в нашия край”, съобщава сайтът museumbot.bg . Инцидентно и в различно време през годините е отдавана  заслужена почит, но инициаторите са с намерение тя да се превърне в традиция.
В началото на деня, 2 юни, в 8, 30 часа се проведе честване в с. Литаково, където в църковния двор са погребани главите на 5 ботеви четници, убити в местността „Осенов преслъп” над селото. Директорът на музея, г-жа Тодорка Коцева, припомни събитията от паметната 1876г., когато родолюбиви литаковци открадват главите от заптието, което ги пази, занасят ги в църквата, където същите са опети от свещеника на селото и са скрити под олтара в църквата. След Освобожждението те са положени в общ гроб в църковния двор, а на камбанарията е поставена паметна плоча.
Ученици от Основно училище „Васил Левски” в село Литаково рецитираха стихове от и за Ботев, а цветя бяха поднесени от кмета на селото, г-н Даниел Дилов, от ОУ”Васил Левски”, от ЦДГ”Здравец”, от читалище „Светлина”, Историческия музей и граждани.
Честване се състоя и в сградата на прогимназиалния курс на обучение, където има бюст-паметник на Христо Ботев.
Тържественото отбелязване на 2 юни продължи и в Ботевград, където бе почетен за първи път скромният паметник до сградата на общината. Там, където  през 1876г. е погребана главата на неизвестен Ботев четник, бе поднесен траурен букет от кмета на Община Ботевград г-н Георги Георгиев и председателя на ОБС Ботевград г-жа Йорданка Лалчева.
С много цветя бе отрупан паметникът на патрона на нашия град в центъра и присъстващите сведоха глави пред подвига на безбройните знайни и незнайни герои загинали за свободата на България точно в 12 часа под воя на сирените.
След обяд с минута мълчание и цветя бе почетена паметта на двамата Ботеви четници, чиито черепи се съхраняват в с. Гурково. Те са от групата на 12-те загинали в местността Рашов дол-десет остават в с. Скравена, а два са пренесени в с. Гурково.
Кулминацията на честванията за Ботев и загиналите за свободата на България  бе в с. Скравена, където гости бяха клуб”Традиция” от гр. Копривщица, Боян Ботьов-родственик на Христо Ботев, проф. Иван Стоянов, преподавател по възрожденска история от ВТУ”Св.СВ. Кирил и Методий”, проф. Пламен Митев  декан на историческия факултет на СУ”Св.Климент Охридски”, представители на комитета „Ботев-Левски” и много други. В историческите четения директорът на музея запозна присъстващите с новата инициатива: „Почит и преклонение пред всички паметни места, свързани с Ботеви четници в нашия край”. А след вълнуващото слово на г-жа Мария Пеева-директор на ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” в с. Скравена и в присъствие на цялото общинско ръководство и много граждани се проведе тържествена заря проверка за Ботев и загиналите за свободата на България.
Нека не забравяме, че най-вече заради тези 18 ботеви четници, почетени и погребани по християнски ритуал, нашият град си извоюва да носи името на един от най-великите българи Христо Ботев преди 80 години.
Нека всяка година на 2 юни почитаме всички Ботеви четници, оставили костите си в земята на нашата община и си спомняме за тях!

Източник: museumbot.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Юни, 22:22

    botevgrad se napalni s cigane deeba taq ciganska sgan mamichkata im deeba imashe vreem kogato mojeshe da izcheznat ot naroda no gi ostaviha i se sazdavat plemena nemoje nemoje edna ciganka na 25 godini da e baba prosto tova ne e choveshko taak se razselvat tezi cigani trqbva da sa v germaniq v gazovi kameri ili na klad da izgorat te ciganite sa poveche ot balgarite :evil: :evil: :evil: :evil:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (218)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete