Четвъртък, 2 Май 2024, 14:29

Парадокс: Никой не е знаел, че сградата на БКС е продадена

27 Януари 2016, 14:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4611 76


Новосъздаденото ОП „Благоустройство и комунално стопанство” ще се помещава на първо време в сградата на бившата общинска фирма „Родина 75И” (на снимките). Това потвърди кметът на общината Иван Гавалюгов и оповести, че сградата на бившето БКС е продадена заедно с гаражите на ликвидираното общинско дружество от частен съдебен изпълнител в периода септември-октомври 2015 г. В момента адресът на общинското предприятие БКС се води на пл.” Освобождение” 13.
 
Административната сграда на БКС в ликвидация е продадена на ЕТ ”Вейови” с управител Тодор Христов. Писмото за възлагане на Тодор Христов (взискател) е с дата преди 25 октомври. Общинското дружество е имало неразплатени задължения не само към НАП и НОИ, но и към фирмата за гориво в размер на 70 хил.лв., които заедно с лихвите достигат над 100 хил.лв, съобщи кметът Иван Гавалюгов. Задълженията на БКС са били още и към няколко юридически лица. 
 
Оказва се обаче, че ликвидаторът на общинското дружество в ликвидация БСК Милчо Илчев не е знаел за тази продажба. Пред кмета той е обяснил писмено, че бил наясно със ситуацията на ликвидираното дружество до месец септември. „Не може ликвидатор, който е единствен легален представител на това дружество, да се случи някаква процедура без него”, посочи Гавалюгов.
 
По думите на градоначалника има един съществен спор. С решение на Общински съвет- Ботевград от 2009 г сградите на БКС  в ликвидация са извадени от активите му и са включени в активите на Община Ботевград. За това решение има Акт за частна общинска собственост, подчерта Гавалюгов. „В същото време тези сгради са били описани и са били предмет на публична продажба, с която да се удовлетворят исканията на ЕТ”Вейови”, коментира кметът. „Не знам как се е случила цялата процедура, така че една сграда е хем в активите на Общината, хем е била описана като актив на БКС ЕООД”, каза още Гвлюгов. Веднага след продажбата на административната сграда на БКС в ликвидация с площ над 700 кв.метра е била препродадена в края на ноември 2015г, заедно с гаражите на адв. Г.Убенов. Към този момент това е официалният собственик, който има нотариален акт, каза още кметът. „Това е една ситуация, която при всички случаи ще искаме да изясним. Не е случайна препродажбата, както и месецът на  продажбата, след месец септември. В момента, в който коментираме, къде ще се помещава новото БКС, случайно излизат тези факти в регистъра по вписванията на Районен съд-Ботевград”, коментира кметът Иван Гавалюгов.

Междувременно е имало иск, заведен от Общината срещу това, че се продава сградата на БКС, тъй като за нея има акт за частна общинска собственост от 2014 г, а същевременно е имало решение сградата да бъде извадена от активите на дружеството в ликвидация. Извадени са всички сгради и е оставена столова на първия етаж, с която се е предполагало, че ще бъдат удовлетворени вземанията”, обясни Гавалюгов. Тепърва предстои конкретните служители в общинската администрация да дават обяснения
 
По отношение  старта на новото ОП БКС, то  ще започне дейността си с оскъдна техника, която не е в много добро функционално състояние, призна кметът Гавалюгов. Той заяви, че на този етап Общината няма техника, с която да извършва услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. Въпреки това тези две дейности БКС трябва да започне да извършва до 3 седмици, съобщи кметът.

„Вече сме водили разговори с фирми за отдаване на техника под наем първоначално. В следващите няколко дни ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на такава техника, втора употреба. Впоследствие ОП БКС ще започне да извършва тази дейност", заяви Гавалюгов. По думите на кмета има опция по ОП „Околна среда” във връзка с изграждане на компостиращи инсталации да бъде закупена сметосъбираща техника и съдове за разделно сметосъбиране. Крайният срок Община Ботевград да депозира такова проектно предложение е 1 август 2016г. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (76)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Януари, 14:29

    Милчо Илчев не е знаел .... Да бе ...да ...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Януари, 14:33

    Две сгради на няколко етажа са продадени за 100 хиляди лева на Тодор Христов. За колко са продадени на Георги Убенов? Да не е за 10 000 лева по познатата схема?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: тцтц 27 Януари, 14:41

    Далаверите на стария кмет край нямат... то бива да се краде ама това минава всякакви граници...

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Януари, 14:48

    12 години търпяхме човек, който се чудеше основно как да облагодетелства себе си, семейството си и група приближени като разпродаде общината. Дано новият кмет започне да събира и гради, с тази мисъл съм гласувала за него.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Януари, 14:51

    Събираше и градеше един.....до 1.11. след това дойде друг,и с него нови,които не знаят къде се намират,само оправдания,чвтири години само оправдания ще слушаме и гледаме.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Януари, 15:07

    № 5, Ти прочете ли по-горната статия, за да разбереш, че общината е разпродавана на безценица, на кръг от близки хора? Или, дай да плюем ей така, по принцип!

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: 5 27 Януари, 15:15

    Да,прочетох,аз не чета буквално,като теб.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: 5 27 Януари, 15:17

    Въпреки че нормален човек му стига да прочете само заглавието,за да му се отще да чете подобни нагласени както му е изгодно на някой статии.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: аз 27 Януари, 15:18

    Точка, да знаеш нещо по въпроса ,да си се облизала я с някои имат ,я нещо друго за да не са кънтели налъмите ти напразно и мяташе кратуна септември октомври самоуверено като бъдеща ззам.кметица на общината ?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete