Събота, 4 Май 2024, 07:26

Парк-музеят на Рудодобивния комплекс на „Елаците-Мед“ посрещна над 150 етрополци

17 Август 2023, 10:28
(4) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3200


Инициативата бе организирана от „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ по повод Деня на миньора

В навечерието на Деня на миньора, на 16 август Рудодобивният комплекс на „Елаците-Мед“ бе домакин на инициативата на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ – Ден на отворени врати в парк-музея на рудника.
Над 150 човека от най-малкия жител на Етрополе до вече пенсионирани колеги, работили над 30 години в компанията, бяха посрещнати на площадката от ръководството на Рудодобивния комплекс.
Гостите бяха разделени на групи, като всички имаха възможност да се запознаят с постиженията на компанията от филм за „Елаците-Мед“, а след това да направят разходка в парк-музея. Там ги очакваха техните гидове, за да им разкажат повече подробности за машините, които виждат на живо, както и за техния наследник - съвременната минна техника на рудника, която много повече опазва околната среда.

„С тази инициатива целим да запалим искрата у най-малките към рудодобива, за да можем да продължим хилядолетната традиция на този град. Заедно с колегите работим усърдно за удължаване на „живота“ на предприятието, така, че всички тези деца да могат да продължат работа като техните родители и семейства още от миналото.“, каза инж. Ивайло Николов, директор Рудодобивен комплекс на Елаците-Мед.
„Музеят беше направен по инициатива на инж. Ивайло Николов, директор „Рудодобивен комплекс“, за да може всички граждани на гр. Етрополе да имат възможност да видят големите машини, част от историята на рудодобивния комплекс. Радвам се, че успяхме да провокираме толкова голям интерес сред вас. Виждам много млади хора, които искат да научат повече за нашата дейност, защото гр. Етрополе е известен с това, че е бил рудодобивен град още от далечното минало. Това е значението и символа на града и наша отговорност е да продължим да развиваме компанията, която е една от водещите не само в България, но и в световен мащаб“, каза инж. Владимир Александров, председател на „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“.

На събитието присъстваха също зам.-директорите инж. Васил Шишков, инж. Иван Мишев и инж. Младен Недков. Впечатлени и развълнувани от посещението, много от гостите споделиха, че отново биха се върнали тук, а най-малките мечтаят един ден на работят в „Елаците-Мед“.

Златко Златев е бил шофьор на Камаз в „Елаците-Мед“ за период от 3 години. Днес Златко е пенсионер и води своите внуци, които са близнаци да разгледат предприятието отблизо. Казва, че инициативата е чудесна и много се харесва на неговите момчета. „Много отдавна имах възможност да започна да работя в „Елаците-Мед“, но избрах друго. Ако преди години имах този акъл, който имам сега, да съм дошъл веднага тук! По-високо заплащане означава и по-голяма пенсия! Тази година близнаците започват в първи клас, но много бих се радвал като завършат своето образование момчетата да започнат работа в рудник „Елаците“, споделя щастливият дядо.
Цонка Червенкова е пенсионер от 24 години. Работила е в „Корпус едро трошене“. Съпругът й Методи Червенков е бивш „Главен механик“ от 1982 г. до 2006 г. Идват на „Деня на отворените врати“, за да видят какво се е променило в „Елаците-Мед“ за последните 15-20 години. С умиление си спомнят за „онези“ времена, но и признават, че са впечатлени от подобренията, които виждат във всяко едно отношение. Често посещават „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ и считат инициативата за много полезна и с потенциал да се превърне в традиция за малки и големи. „Аз много пъти съм искала да дойда, но зет ми казваше, че са нужни пропуски за влизане. Нашите внуци са далече, живеят в Сидни, но ние сме тук и затова дойдохме“, казва Цонка и добавя, че един ден иска внуците й също да успеят да видят къде са работили баба им и дядо им. „Пожелавам на всички деца тук днес да растат безгрижни и станат следващото поколение, което ще дойде да работи в „Елаците-Мед“. Защото са малко предприятията в страна, които се грижат за своите служители дори след тяхното пенсиониране. За Деня на миньора също получихме финансова подкрепа от „Елаците“. Най-хубавото е, че предприятието си остана българско. Ако това не беше така нямаше да има този персонал и тази перспектива. Във филма видяхме как се развиват дейностите с нови технологии, с най-модерна техника, с нови багери. Аз съм карал първия багер на онези години“, разказва Методи Червенков.

10 годишният Боян Пантев харесва машини и споделя радостта си от видяното със своята майка, която казва, че на картинки не е същото. „Трябва да се види на живо! От много време чакаме подобна инициатива, за да можем да дойдем и да разгледаме така, както самата аз съм идвала с моите родители преди много години“, споделя Светла Петрова, майка на Боян.

„Уча в Испания, но тук за първи път виждам такива големи машини. Всяка година се прибирам, за да се видя със семейството и роднините ми в Етрополе. Радвам се, че най-накрая успях да видя и „Елаците-Мед“. Много са ми разказвали за това предприятие“ - казва Габриел Мирославов.

Събитието завърши с много снимки за спомен, като всеки посетител имаше възможност да си вземе и специално подготвени скални образци с наличните минерали от находище „Елаците“.



Източник: Елаците-Мед – Етрополе

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete