Събота, 27 Април 2024, 09:41

Парламентът почете митрополит Гавриил за 20 години от интронизацията му в Ловеч

3 Февруари 2021, 11:51
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1479 1


Почетен плакет на Народното събрание с изображението на Антим Първи получи Ловчанският митрополит Гавриил за заслугите му към църквата и по случай 20 г. от неговата интронизация.

Отличието му бе връчено вчера на големия християнски празник Сретение Господне, от заместник-председателя на НС Емил Христов.

Ловчанският митрополит Гавриил беше поздравен и от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова. В знак на дълбока признателност към неговото дело тя му поднесе личен подарък - панагия.

"Благодаря на всички за хубавите думи. Всичко, което съм направил до днес го дължа на много хора, защото сам човек нищо не може да направи. Наясно съм какво успях да направя и какво не. Надявам се да успея да довърша това, което не можах. Днешните времена ни поставиха в условия на пандемия и всички ние търсим начин как да се справим с това. Нека Господ да избави хората от тази напаст, но нека и да извлечем поука от всичко това. Нека да се молим повече на Бога и да се борим с нашите грехове", каза Ловчанският митрополит Гавриил.

Кметът на Ловеч покани всички присъстващи да разгледат изложбата, посветена на 20-те години, откакто митрополит Гавриил е начело на епархията. Изложбата проследява целия църковен труд и дава акценти върху разнообразните дейности на Митрополита.

В катедралния храм Св. св. Кирил и Методий" бе прочетен и поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Методиев Динев. Той е роден на 16.07.1950 г. в София. Завършва основното си образование в Чехословакия. След завръщането си в България и завършване на гимназия, през 1963 г. е приет за студент във Висшия инженерно-строителен институт в София. По време на своето следване там той се запознава и контактува с Левкийския епископ Партений, който става и негов изповедник. Едновременно с това от 1972 г. редовно посещава клисурския манастир "Св. Петка" край гр. Банкя, където се привързва духовно към изтъкнатата руска подвижница на благочестието схиигумения монахиня Мария, която впоследствие става и негова духовна наставница. През 1973 г. се премества да живее постоянно в манастира. Там на 27.12/.1979 г. е постриган в монашество с името Гавриил от Левкийския епископ Партений - викарий на Софийския митрополит, който на "Възнесение Христово", 1980 г. го ръкополага и в йеродяконски чин. Същата година е ръкоположен за йеромонах и е назначен за ихумен на манастира "Св. Петка". През 1984 г. завършва задочно Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

До 1986 г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия. На 24.05. 1986 г. в Българското църковно подверие "Св. св. Кирил и Методий" в Москва той е възведен в архимандритско достойнство. Същата година завършва специализацията си. До 1991 г. е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. След завръщането си в България, от 1991 г. до октомври 1998 г. архим. Гавриил е протосингел на Софийска митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на клисурския манастир "Св. Петка" край гр. Банкя.

На 19.10.1998 г. в Рилската св. обител е хиротонисан в епископски сан с титлата "Макариополски" и е назначен за викарий на Софийския митрополит. През 2001 г. е съответно избран и канонически утвърден за Ловчански митрополит.

През 2007 г. митрополит Гавриил става Ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод. От 2009 г. насам той оглавява Върховния църковен съвет при Св. Синод. През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП.

На 08.02. 2012 г. Ловчанският митрополит Гавриил е удостоен със званието "почетен член" на българската Камара на инженерите в инвестиционно проектиране.


Източник: 24chasa.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete