Понеделник, 20 Май 2024, 21:26

Първо издание на "Алея на книгата" в Ботевград (ВИДЕО)

10 Май, 15:07
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1217 0


В навечерието на 11 май - Денят, в който православната църква чества Светите братя Кирил и Методий, обявен и за професионален празник на библиотекаря, в Ботевград официално бе открито първото издание на "Алея на книгата".

"Алея на книгата в днешния ден съвпада с един голям празник за Ботевград - 140 години НЧ "Христо Ботев" и 140 години Библиотека "Иван Вазов" към НЧ. Искам да поздравя всички хора на словото и на духа, които правят така че Ботевград продължава да бъде  вече 140 години истинско духовно средище.

"Алея на книгата"  е специално създадена за това книгите да отидат при хората, защото когато книгите отидат при хората, хората си спомнят за книгите и се връщат към тях. Това е един доказан начин за насърчаване на четенето. Ние сме изключително щастливи, че тази година, за първи път, "Алея на книгата" е в Ботевград. Пожелавам на Ботевград все така да бъде град на духа!"

Това заяви по време на официалното откриване на "Алея на книгата" Десислава Алексиева - председател на УС на Асоциация "Българска книга". 

"Преди 4 години с приятел създадохме един книжен сайт и по време на Ковид пандемията проведохме една инициатива за  даряване на книги към българските читалища. Започнахме с тези в община Тетевен. Събрахме 3 200 книги - нови или в изключително добро състояние, и ги дарихме на библиотеките там.

От утре - 11 май, по случай Деня на библиотекаря, започваме нова такава инициатива към всички Читалищни библиотеки в община Ботевград. Ще има информация как всеки може да помогне с книги, издадени след 2010 г.

Читалищните библиотеки не са архив и имат нужда от нова литература."

Това обяви един от основните инициатори за провеждането на "Алрея на книгата" в Ботевград - преподавателят и общински съветник Филип Зуберски.

"Изключително важно е да продължим да четем и да възпитаме любов към книгата у младото поколение, тъй като знаете какви изкушения и какъв нов начин на комуникация предлага днешния ден - основно чрез електронни медии. Надявам се това събитие да се превърне в традиционно за Ботевград. На добър час!", каза в приветствието си към организаторите, издателствата и читателите, кметът Иван Гавалюгов.

"Алея на книгата"  е съпътствана от културна програма с участието на популярни гост-автори за малки и големи, както и на творци от Ботевград. За децата ще има организирана забава с любими герои. 

Щандовете на издателствата са разположени пред Часовниковата кула и във фоайето на Читалището. На тях ще намерите изключително разнообразие от художествена литература, съвременни български и чужди автори, класици, езотерика, книги за духовно самоусъвършенстване и др. С любими детски книжки на утвърдени издателства като "Фют" и "Рибка" може да зарадвате вашите деца в месеца, в който ще честваме Деня на българската просвета и култура - 24 май.

Какъв по-подходящ подарък от хубава българска книга за празника!







Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (258)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (141)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (54)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (72)
70% Complete