Сряда, 24 Април 2024, 12:47

Павел Дишев-основател на експедицията на "Боженишки Урвич"

18 Май 2012, 20:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4497 2


Дългогодишният директор на музея в Ботевград Павел Дишев (1966-1994) започва проучванията на крепостта „Боженишки Урвич” още през 1966 г. През 1971 г. стартират първите разкопки с помощта на научен сътрудник Васил Димитров, Митрофан Велев (гл. редактор на в-к „Ботевградски пламък”) и архитект Йордан Йорданов. Експедицията е наречена „Севаст Огнян”. Първите открити предмети са ранно-византийски монети от Юстин (управлявал 518-527г.) и Юстиниан, (управлявал 527-565г). Именно през този период е строена крепостта, каза Дишев. Присъствието на керамиката е един от най-важните признаци за датировка на дадена крепост, уточни ръководителят на разкопките. Той проследи в хронологичен ред направените открития на крепостта. Първоначално са открити три крепостни пояси, два от които са построени в края на 5-ти век, началото на 6-ти век, и един от 14 век, по времето на Цар Иван Шишман. Вътрешната крепостна стена (дълга 200 метра и  с широчина на места 2,70 м.), средновековният кладенец, дълбок 10 метра и външната крепостна стена са следващите разкрити елементи. Осем години са нужни на целия екип, за да разкрие напълно крепостта, след което усилията са насочени към консервация и реставрация на разкритата архитектура. Цитаделата, която представлява вътрешността на крепостта е дълга 80 кв.м. Югозападната ъглова кула е следващия разкрит елемент, а от скалния масив над нея се вижда Ботевград. От него се е поддържала връзка и наблюдение с крепостта Паница Кале над с. Липница, с крепостта Вълчиград над с. Литаково, крепостта Чешковград над Врачешкия манастир и крепостта Бодиловград, вдясно от Витиня. От кулата е разкрит таен изход със скривалище, който в момента е попълнен с пръст. На скалния масив с надписи преди разкрития Войводов камък, Дишев каза, че съществуват предположения, че там е гробното място на Севаст Огнян. Войводов камък е главният наблюдателен пункт на крепостта. В североизточната част са открити следващият елементи – кула , скалното жилище, а над него - скалната черква. За съжаление в нея  иманярите са унищожили скална икона на Св. Георги победоносец, изрази с неодобрение Дишев. Открит е и некропол с 48 гроба, а манастриският комплекс се намира под крепостта. Много ценно находище е откритото съкровище от 1327 г. с грошове и полугрошове с лика на Цар Иван Шишман.
След приключване на разкопките Павел Дишев издава заедно с Мирофан Велев книга, посветена на Боженишки Урчич. Преди да види бял свят тя е редактирана 6 пъти, сподели Дишев. През 1992г. е издадена и диплянка, която популяризира находките след първите 8 години разкопки.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: ff 18 Май, 20:51

    А дълбокоуважавания от мен г-н Павел Дишев как ще коментира сегашното състояние на крепостта над Липница, която е напълно унищожена с едра техника и няма останали два камъка един върху друг?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Май, 07:03

    ама така както започва статията излиза, че Дишев е роден 1966 година и е починал 1994-та!!?!?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete