Петък, 17 Май 2024, 03:40

Петък 13 – фатален или късметлийски?

13 Февруари 2015, 09:33
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1378 5


„Разни хора, разни идеали”, е казал Алеко. На петък 13-ти някои ще се затворят вкъщи от страх да не им се случи нещо лошо, дори няма да отговарят на мобилния си телефон. Други пък го очакват с нетърпение, защото смятат, че днес ще им излезе късметът.
Кошмарът от числото 13 се нарича трискайдектофобия, а от петък, 13-ти - параскаведекатриафобия. Ако не можете да го произнесете, значи не ви е страх достатъчно, шегуват се зевзеци. Наричаният още сред хората "черен петък" е известен като злощастен ден не само в България, но на много места по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти, поради което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време.
 
Правени проучвания показват, че дори и днес на съвременното общество над 80% вярват, че петък 13 е фатален ден.
Интересно е да се посочи, че голяма част от небостъргачите в САЩ нямат 13 етаж. 13 етаж липсва и в някои хотели, които дори нямат стая с номер 13. Явно суеверни са и от Формула 1 където няма болид с този фатален номер. Много любопитен факт докато правих това проучване е че на 13.04.1970г. совалката Аполо 13 предназначена за мисия до луната се взривява. Правено е проучване, според което едни от най-известните серийни обици са 13 буквени именна.

Имате ли желание да се татуирате в САЩ на петък, 13-и, значи ви върви. Голяма част от студията предлагат специални отстъпки.
 
Ако вярвате в суеверията и искате да се предпазите от лоши поличби, трябва да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай да не поглеждате пълната луна през парче стъкло. Хвърляте колкото се може повече сол зад себе си или постойте известно време в църквата.
 
В крайна сметка петъкът Ви зависи от вашата психическа нагласа. И ако все пак черна котка мине пътя Ви, не се притеснявайте – вероятно тя отива някъде!

Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete