Четвъртък, 25 Април 2024, 19:34

Петър Клечков: На турнира в Турция видяхме нивото си и къде се намираме

15 Февруари 2012, 10:47
(0) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2486 0


Старши треньорът на националния отбор за кадети до 16 години Петър Клечков заяви, че не може да обвинява състезателите за поредицата от загуби на България в приятелския турнир „Тюрк Телеком”. Миналия месец националите ни завършиха последни в класирането без победа, а според наставникът на тима основната причина за това е лошата работа в школите. Ето как анализира той представянето на отбора за BGbasket.com:

„Турнирът беше изключително силен, както казах още преди началото му, той може да се счита като малко Световно първенство. В него участват добри и подготвени отбори. Важното е, че видяхме на какво ниво сме и къде се намираме. Не мога да обвинявам играчите, защото причината за загубите ни не е в тях, а в начина на тренировки. Направил съм анализ на това и в моя отчет след турнира. Единствено съм доволен от това, че някои момчета подобриха играта си и с всеки един мач играеха по-силно. Има и момчета, които не заслужават да бъдат в националния отбор и ще има промени в следващите етапи от подготовката ни.”

За бъдещата част от подготовката на тима за Европейското първенство през лятото Клечков каза: „Имам идея през априлската ваканция да направя още един лагер и тогава да повикам тези момчета, които не успях миналия месец. Той ще бъде в Благоевград и ще направим контроли с местния студентски отбор Академик. Смятам, че това ще бъде полезно за сработването на момчетата. Не познавам повечето състезатели и се доверих на мои колеги при селекцията за Турция. В крайна сметка обаче проблемът се крие в работата с подрастващи в българския баскетбол. Ако не се работи правилно в клубовете, които и деца и треньор да се подберат, няма да имаме успехи.

Не обвинявам никого, знам, че в момента сме в криза и има финансови проблеми в школите, но има основни неща в баскетбола, които децата не знаят. Няма как да постигнем резултати с това. Трябва да има някаква програма, която да се спазва и да има контрол от страна на федерацията, състезателите не са виновни. Ако са мъже, може да се търси причината и в тях, но те са по на 16 години. Основните неща в баскетбола се учат по-рано, ние не можем да си подадем топката, при преса правим само грешки и не можем да изнесем топката. Няма как да говорим за тактика, когато топката не стига до правилното място. Оставаме сами срещу коша и не можем да вкараме. Разбирам, че тези деца за първи път излизат в чужбина, има притеснение и страх, но все пак това е националният отбор на България.

Ето какво каза специалистът за това дали в бъдещите етапи от подготовката отборът ще се сплоти и ще систематизира играта си: „Убеден съм, че в следващите етапи на подготовката ще се сплотим и ще подобрим играта си значително. Нормално е това да се случи, защото до момента момчетата не се познаваха и нямаха синхрон помежду си. Лагерите ще бъдат малки като продължителност. Все пак ще се постарая да прекараме колкото може повече време в подготовка. Сигурен съм, че няма да изглеждаме като в Турция, ще бъдем много по-добри, защото сред тези деца има такива, които искат да се развиват. Има потенциал в някои от тях.

Има няколко момчета, които също ще бъдат повикани. Имам наблюдения върху две момчета от Самоков, както и от Балкан, Черноморец и Шумен. Ще видя как те се справят, но със сигурност ще има промени в състава, с който бяхме в Турция. В Италия също има две качествени деца, те са по-малки – набор ’97, но задължително ще дойдат на лагера през лятото.”

Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete