Неделя, 28 Април 2024, 14:47

Петър Клечков: Треньорите трябва да търсят талантливото дете и да го развиват, а не да бързат да го правят шампион

12 Декември 2015, 12:18
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2398 10


На 1-и април 2015 година Петър Клечков бе назначен за главен треньор и методист на Българската федерация по баскетбол.  В края на изминаващата година BGbasket.com публикува интервю с него, за да се види, какво бе свършено до момента и каква е стратегията на БФБ за развитие на подрастващите през новата 2016 година.
 
„Всички треньори в България трябва да се обединим в едно, за една обща цел. За съжаление изпуснали сме няколко поколения деца. Това е ясно и се видя. Но нека от тук нататък да не ги изпускаме”. Това и още любопитни факти от работата му ще прочетете и видите в интервюто с него.
Публикуваме част от интервюто:

Г-н Клечков, какво успяхте да постигнете за 9 месеца, откакто бяхте избран за главен треньор и с какво успяхте да промените работата при подрастващите в България?
Като цяло, дали съм променил, ще покаже времето. Първото нещо, което направихме е да пуснем тренировъчни програми във всички клубове при подрастващите 8-10 годишни, 12-14 и 16-18 годишни. Паралелно с това пуснахме и тестове, които да се направят в клубовете през есента и напролет. Също така пуснах и методически указания как трябва да се работи във всяка една възраст, какво трябва да знаят на края на годината децата. В тази методична програма съм заложил всеки един треньор да има дневен, седмичен, седмичен и годишен план (това се правеше преди години). Според мен без тази подготовка не се стига до успех. Разбира се, този план може да се променя с течение на времето, но това не е толкова фатално. Пуснах начертани примерни тренировки за всяка една възраст, за да видят някои от младите треньори, които не са завършили още образованието си как се структурира един план за работа.

Успяхте ли да проверите тези тренировки се следват и дали се изпълняват указанията?
Не съм успял навсякъде. Минал съм през клубове и то благодарение на това, че ме поканиха. Смятам, че по-правилно е самите клубове да искат методически указания от наша страна. Казвам го, защото в повечето клубове трябва да имат главни треньори. Основната работа е това, а след това е връзката са мен. Там където няма, бях поканен в Шумен и в Търговище. Там съм провел такива показни тренировки. Направих една проверка в Пловдив, където останах разочарован от това, че залата на „Академик Пловдив” в събота и неделя е с катинар. Смятам, че събота и неделя децата трябва да тренират. Надявам се недоразуменията там да се оправят.

Сигнализирахте ли във Федерацията?
Да разбира се. Всяка една проверка или семинар, който провеждам съм длъжен да запозная ръководството на Федерацията.

Колко клуба имат Главни треньори , които следят развитието в школите?
Според това, което съм запознат, това са Лукойл Академик, Черно море-Варна, Буба, ЦСКА и т.н.

Вие също дълги години сте бил треньор и на подрастващите. Къде са най-големите проблеми в отделните възрасти?
Основният проблем е на нас като треньори с подрастващите. Младите треньори, не казвам всички, няма процес на работа по-дълго време, да имат търпение и най-важното- обучението на децата да е правилно. Да не се бърза да се минава от един вид елемент в друг. Нека става всичко по естествен начин. Нашите треньори избързват, може би ги притискат от клубовете от гледна точка на това едно дете да стане шампион на определена възраст. По-добре да се намери талантливото дете, да се обучи правилно  и след това да стане добър състезател в мъжката гарнитура, в женския отбор или в националния отбор. Това е основното, което трябва да осмислят треньорите. И най-вече да работят, да не се отбива само номерът, защото сред треньорите в България така се получава. Знам, че са притиснати финансово и трябва да работят и на други места, това е нормално, но работата със спорт и деца е много важно.

Има много упреци към Федерацията, че реално не се търси резултат от децата, после трудно се събира един национален отбор. Как може това да се ограничи?
Според мен нещата могат да се канализират и да се измисли една по-добра система. Колегата Андреев работи по този въпрос.Опитваме се да съберем по-рано отборът, който ще бъде на възраст кадети. Според мен има голяма полза, защото децата са на едно място – 20 момчета и 20 момичета. Тренират всеки ден с добър американски специалист. По-младите наши треньори помагаха и се учат същевременно на методиката. Това поколение върви с тези млади треньори. Дано бъде така и занапред. Децата има полза не само от баскетбола, а и от отношението един към друг, от дисциплината, на  която се учат. Допуснах грешка, защото нямах време да обиколя всички клубове и в момента допълвам с  някои деца, които съм ги изпуснал за Благоевград. Попаднах на деца, за които ми бяха казали самите треньори. Въз основа на това направих селекцията. Видя се, че някои деца не бяха за този камп. Имаше други, които не бяха извикани. Това е моя грешка, признавам си. Около 10 момчета и момичета ги завъртяхме от Благоевград, набелязал съм още 2-3 момчета.

Ще има ли целогодишнан подготовка, а не само лагери?
За сега имаме 4 лагера преди Балканиадата. След Нова година кадетския отбор е поканен в Турция на неофициално световно първенство. През април месец двата национални отбора-кадети и кадетки задължително ще бъдат на лагер. Имаме идея отново да поканим Крис Дил. Преди Европейското първенство подготовката ще е 50-60 дни.
При юношите каква е ситуацията?
Остава старият треньор. През априлската ваканция ще ги съберем и тях.
 
Видео с пълното интервю с главния треньор и методист на Българската федерация по баскетбол.  

 


Източник: http://bgbasket.com

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: анонимен 12 Декември, 19:31

    Ти колко деца разви и ги направи талантливи,докато ходи в няколко клуба да работиш!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Декември, 20:29

    Добре

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 12 Декември, 22:10

    пешо е супер :!:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 12 Декември, 23:56

    Да, поради липса на по-супер...

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Пешко смешко 13 Декември, 10:51

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 13 Декември, 12:07

    Сетил се ...

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 13 Декември, 16:54

    Интересно е как един треньор 2-3 пъти уволняван от Балкан и веднъж от Самоков става главен координатор.И семенар ли се казва или семинар :D

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: орханиец 14 Декември, 10:07

    За сведение,когато Клечков беше треньор, Балкан завърши на 2-ро място в първенството!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 14 Декември, 12:43

    Вярно е също,че бившият кмет Георги и Опушения уволниха Петър Клечков,заради зетя на Опушения!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete