Събота, 27 Април 2024, 10:22

Петровден е – днес е забранена всяка земеделска работа

29 Юни 2012, 06:42
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 3223 0


Имен ден празнуват всички с имената Петър, Павел, Камен, Апостол и производните им.
На трапезата трябва да присъства пиле и ябълки – петровки

Българската православна църква отбелязва паметта на светите апостоли Петър и Павел. Претърпели много страдания, те са разпространявали божието слово и основните правила на християнската вяра и живот.
Петровден е един от най-почитаните летни празници за българите. На днешния ден е забранена всяка земеделска работа. В църквите се носят обредни хлябове и ябълки-петровки. След освещаването им се раздават на близки и роднини.
На трапезата пък трябва да присъства пиле (днес след светата литургия се слага край на двуседмичния Петровденски пост), както и баница със сирене.
В народните представи свети Петър е пазителят на райските порти. Той мери с везни нашите грехове и добри дела и отсъжда къде трябва да отиде душата ни. Свети Петър е толкова справедлив и безпристрастен, че когато отсъждал къде трябва да попадне майка му, не я пуснал в Рая заради земните й грехове.
Св. апостол Петър е брат на ап. Андрей Първозвани. Той бил неук рибар от град Капернаум, на брега на Галилейското езеро, и е един от любимите ученици на Исус Христос. Спасителя сам дал името му – юдейското име на апостола е било Симон. "Аз ти казвам: ти си Петър (Petrus), и на тоя камък (petra) Аз ще съградя Църквата Си", рекъл Исус Христос.
Свети Петър следвал неотклонно Спасителя. При залавянето му, по време на съда, се отрекъл три пъти от него, но после и горчиво се разкаял. След възнесението на Исус Христос свети Петър продължава да проповядва, по пътя си върши много чудеса и изцерения в Палестина, Мала Азия, Гърция и други страни.
През 67 година отива в Рим по време на гонението на Нерон и бива разпънат на кръст. В същата година своя мъченически край намира и свети Павел.
Свети Павел, с кръщелно име Савел, не е ученик на Христос. Роден е в Мала Азия и дори е участвал в гонения срещу християните и в убийството на свети Стефан.
На път към Дамаск обаче Савел получил видение – видял необикновена светлина и чул глас: "Савле, Савле, защо ме гониш?... Аз съм Исус, когото ти гониш". Това преживяване оказва силно въздействие върху него и той се покръства. От този ден нататък става ревностен разпространител на християнската вяра в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт и стига дори до Испания.
Свети Павел е осъден на смърт заедно с апостол Петър на 29 юни 67 година. Според мълвата чудеса съпътстват смъртта му – там където паднала отрязаната му глава избликнали три извора, а днес на мястото край Рим се намира манастирът "Три фонтана".


Източник: inews.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete