Сряда, 15 Май 2024, 06:47

ПГ по КТС-Правец откри новата учебна година с гости от Китай и Технически университет

15 Септември 2014, 14:54
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 6212 18


За двадесет и осма поредна година възпитаниците на ПГ по КТС- град Правец прекрачиха училищният праг с нови надежди и увереност по пътя на знанието. Заедно с тях, техните преподаватели посрещнаха осмокласниците, които тази година са общо 116 ученика в 4 паралелки в две специалности  - „Системно програмиране” и „Компютърни системи и технологии”. Общият брой на учениците е най-голям в община Правец и наброява 501, от които 306 са в общежитие.
 
Откриването на новата учебна година премина на изключително високо ниво. Денят бе повод за откриване на уникална по рода си 3D-лаборатория с най-новите компютърни системи, 3D ръкавица, принтер и скенер. По този повод и във връзка със стартиране изучаване на китайски език в ПГ по КТС присъства официална делегация от Китай - културният съветник на Посолството на Китай у нас - г-н Ин Янли и културното аташе г-жа Гу Фан. По повод стартиране на новата учебна година поздравително слово към ученици и преподаватели произнесоха кметът на община Правец Румен Гунински, председателят на Училищното настоятелство и един от основателите на учебното заведение през не толкова далечната 1986 г Пламен Вачков, доц. Румен Трифонов - зам.декан на Факултета по компютърни системи ктм Технически университет-София, Мила Манчева - Началник на Регионалния инспекторат по образование-София област. Сред официалните гости бе основателят на ПГ по КТС - проф. Павел Мартинов, Председателят на Общински съвет-Правец Николай Яхов, бившият първи секретар на БКП Димитър Найденов.
 
Кметът Румен Гунински пожела една незабравима учебна година на всички възпитаници на ПГ по КТС, с много нови знания и нови приятелства. „Бъдете упорити и следвайте мечтите си”, пожела кметът на всичките 501 ученици. Към преподавателите той се обърна с думите „ Вашият труд заслужава благодарност и признателност. Пожелавам си с много търпение да се грижите за своите ученици, за да успяват те”, а родителите призова да подкрепят децата си и техните учители. „Бъдете винаги насреща, защото за да успее младото поколение е нужна подкрепата на всички нас - учители, родители, община”. В заключение кметът Гунински пожела „На добър час!”.
 
Председателят на Училищното настоятелство, доктор на техническите науки и председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков даде висока оценка на учебното заведение, което през всичките години е под негова закрила и спомосъществователство. ”Престиж е скъпи първокурсници да учите тук. За това ще ви разкажат вашите съученици от по-горните класове. Поздравявам ви за избора. Моите ученици следват моето мото - един ден след като завършат ПГ по КТС да станат дарители”, каза Ст.н.с. II степен Пламен Вачков и добави, че един ден след като се реализират на професионалното поприще, нека да си спомнят за училището, което е дало старт в кариерата им.
 
Своето задоволство от посещението си в България и Правец изрази г-н Ин Янли, който сподели, че след 20 години отново е в Правец.„Много съм щастлив днес да бъда във вашето училище и да споделя с вас първото училищно събитие. С високи впечатления съм отново за вашето училище и поздравявам учениците за избора им. Тъй като за първа учебна година вие ще изучавате китайски език, искам да ви уверя, че той е един от най-използваните езици в света. Това е един добър старт за сътрудничество между китайски и български училища”.
 
 
Директорът на учебното заведение Трифон Трифонов даде старт на първия училищен звънец, като преди това приветства своите възпитаници. Той им пожела още по-големи успехи и по-голяма активност занапред. „Скъпи осмокласници от днес сте в голямото семейство на УКТЦ. В близо 30 годишната история на училището завършиха над 3 хиляди ученика, които разпространяват знанията и уменията си из цялата страна и света. Надявам се, че и вие ще бъдете техни достойни наследници”, каза директорът Трифонов. След това по традиция бе издигнат националният трибагреник под звуците на химна на Република България.
 
Приветствие от по-големите възпитаници към по-малките - осмокласниците, прочете петокурсничката  Ралица„ Скъпи първокурсници през следващите 5 години ще срещнете много предизвикателства, възходи и падения, но накрая винаги ще остават хубавите спомени и добрите приятели. Уважавайте и повярвайте на своите преподаватели-те ще ви посочат правилния път, по който да вървите.
От името на своите съученици - първокурсници поздравително слово прочете осмокласничката Стефани Минчева, която не скри вълнението си от сбъдването на нейната мечтата и на много нейни връстници - от днес те са възпитаници на едно от най-предпочитаните средни училища. „Обещаваме да се учим и да спазваме традициите на училището, да пазим и допринесем за авторитета на вече нашето училище. Благодарим на вас родители за подкрепата да изберем ПГ по КТС. Искрено се надявам да оправдаем гласуваното ни доверие. Пристъпваме плахо, но знаем, че не сме сами и това ни дава сила и увереност. Надяваме се на трайно приятелство с по-големите ученици, да се обичаме и подкрепяме”.
 
По време на тържественото откриване на учебната година се изявиха момичетата от Мажоретния състав, заедно с момчетата от Младежкия духов оркестър към на ПГ по КТС-Правец  с диригент Константин Гайдарски.
 
След официалната част директорът Трифон Трифонов проведе първата официална среща с родителите на осмокласниците. На нея бяха представени и преподавателите, които ще въведат учениците в отделните хуманитарни и технически науки.  На родителската среща стана ясно, че за първи път интересът към учебното заведение през последните няколко години бележи огромен ръст. По време на кампанията по прием на ученици в двете специалности, за първи път има класиране на 99 ученици-резерви.
 
Ръководството на ПГ по КТС припомни, че осигурява специализиран автотранспорт с училищен автобус, в който учениците могат да пътуват от Ботевград до Правец на преференциални цени. Автобусът тръгва сутрин от автогарата на Ботевград в 7.25ч и след приключване на занятията - от 13.20 ч. ( пред входа на ПГ по КТС). Отделно училището разполага с училищен стол за хранене.

Източник: balkanec.bg

Коментари (18)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Септември, 16:10

    Успех на всички!

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Димитрова-родител 15 Септември, 16:14

    Присъствах на едно много мило, тържествено и стилно мероприятие. Деца, гордейте се, че ще бъдете възпитаници на това училище!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Септември, 16:19

    NAPALNIHTE NI DU6ite I SARCATA!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Септември, 16:20

    Много гости, много народ.

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Септември, 16:29

    Бяхме на това тържество, за да изпратим внука ни. Беше много трогателно а аз бях просълзена през цялото време. Дано не ни посрамите.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 15 Септември, 16:41

    USPEH NA DECA I U4ITELI!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Септември, 16:48

    Чудесно тържество!

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Септември, 17:24

    Super praznik!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Септември, 19:00

    Gotini majoretkiiiii...,

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete