Вторник, 14 Май 2024, 05:45

Писателят Николай Иванов представи книга и филм за живота на Атанас Буров в музея

6 Декември 2016, 18:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3901 16


Новата книга на Николай Иванов – „Още щрихи към портрета на Ат. Буров“  бе представена днес  в 17:30ч. в Исторически музей Ботевград. По повод днешния празник – Никулден бе представена историята за живота на един от най-големите български банкери и застрахователи – Атанас Буров. Представянето започна с авторски филм на Николай Иванов, носещ името „Спомени за Атанас Буров”.

Писателят, филологът, журналистът - Николай Иванов е роден на 11.08.1954г. в гр. Велико Търново. Завършил е  Великотърновския университет. Автор е на книгите „Георги Измирлиев“, „Литургия за непокорните“, „Георги Обретенов“, „Смъртта идва в петък“, „Апостолските времена“, „Избраникът“, „Последните дни на С.Стамболов“ и „Едно пътуване на българи с Титаник“.

През 1987г. романът „Апостолските времена“ е удостоен с трета награда на конкурса за литературни произведения в Пловдив, посветен на 150 години от рождението на В. Левски.

Книгата „Още щрихи към портрета на Ат. Буров” е опит да се покаже предисторията на политическия живот в България.
За своята книга авторът казва следното: „Характерното за книгата е, че включва само нови факти и открития за Буров. Предисторията, която включва 250г. преди Възраждането. Това са годините, в които в Лясковец  партиите са се наричали тарафи и Буровата тарафа (партия) е воювала срещу Узуновата. Било е време на особено жестоки борби и политически убийства. Интересът към книгата се породи внезапно. Запознах се с един човек, който присъствал на заравянето на хиляди документи в мазето на Буров. По-важното е, че за първи път ние виждаме банкер, който се опитва да произвежда нещо. Той произвеждал суджук", завършва Иванов.

Непознати документи, спасени и запазени от проф. Нено Неделчев, който е най-известният изследовател на Атанас Буров, са включени в книгата. Показани са снимки от времето, когато къщата на Буров още е съществувала, преди да бъде заровена под спортното игрище на СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Някои от документите показват негативното отношение на Буров към политиката на Стамболов, има турски документи, както и финансови от 1894г.

Още по-интересни са неизвестните снимки. Сред тях има снимки на баба му, както и една голяма фотография от сватбата на сина на Буров – Иларион, в .Русе. Атанас Буров е имал трима сина – Нико, Атанас и Иларион, кръстен на Иларион Макариополски, брат на баба му Станка Бурова. Точно за този син почти няма никаква информация, така че една от големите гордости на автора е тази снимка от сватбата на Иларион. Някои от документите разказват  за заниманията на банкера с производство на сортови семена.

Бащата на Атанас Буров Димитър и брат му Иван също присъстват в книгата. Те са носителите на банкерската жилка според Николай Иванов, но и за тях историята е запомнила малко факти. Баща му Димитър например е създателят на Българското застрахователно дружество, а Иван се е занимавал и с археология. Той е притежавал най-голямата колекция от монети преди 9 септември 1944г. Къде са тези монети сега, никой не знае, но се знае, че  Иван Буров е създателят на Фонд за археологически проучвания.

Поместено и свидетелство на кинооператора Николай Мицев, чийто баща е бил архитектът, под чието ръководство са се извършили преобразованията във Варненската морска градина през 50-те години на миналия век. Той разказва, че при събарянето на вилата на Иван Буров край морето е бил открит таен будоар от две свързани помещения със секретен  вход от две места- откъм кабинета до библиотеката  и през хола чрез един таен лост за отваряне на невидима врата. Оказва се, че в тези помещения, с интересна мебелировка, много уникални оръжия, предмети, документи и пр., след 9 септември 1944г. никой не е бил влизал…до милиционерите, които идват веднага и разгонват любопитните.

Директорът на музея Тодорка Коцева поздрави г-н Иванов по повод именния му ден. В знак на уважение г-жа Коцева подари на писателя албум на Ботевград.

Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ПРАВОПИСЕЦ 6 Декември, 21:14

    "Писателят Николай Иванов представи книга и филм за живота на Атанас Буров в музея" - заглавието.
    Господа и дами, редактори ли сте, какво сте не знам, но знам със сигурност, че Атанас Буров не живял в музей. Вие от българска граматика и словоред хал-хабер от понятие си нямате. А претендирате, че сте не знам какви си специалисти и сайтът ви е едвам ли не на световно ниво.
    Това не е първото и вярвам, че няма и да е последното граматическо недоразумение във вашия сайт.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 6 Декември, 21:14

    Чудно какви "спомени" за Буров има господинът, след като е роден 3 месеца след смъртта му?! :shock:

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 6 Декември, 21:20

    "...за живота на Атанас Буров в музея" смях в залата!!!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 6 Декември, 21:28

    "В знак на уважение г-жа Коцева подари на писателя албум на Ботевград."
    (Издаден съвсем случайно от "лошият" Георгиев!)

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 7 Декември, 07:24

    Случайности няма, №4. Ако е капнало нещо в джоба на лошият Георгиев, тогава приемам, че той го е издал.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 7 Декември, 09:56

    Поздравления за изключително доброто отразяване на една съвсем навременна инициатива. Говоря за политика Буров и ...дали има смисъл да се правят аналогии!?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 7 Декември, 14:21

    4 и лошия е без кавички

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 7 Декември, 17:25

    не само е лош и злобен ,но и прозст!так 4!!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 7 Декември, 19:54

    Следващият кмет (мангал) ще подарява пък наследеното от сегашния - парчета бетон от сринатия от баща му завод Чавдар. Ако изобщо след недоразумението остане нещо...

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 8 Декември, 17:45

    A tazi na snimka №9 za kakvo e tam :?: :roll: :roll:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (239)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (133)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete