Неделя, 28 Април 2024, 23:15

По стъпките на Правец

26 Август 2012, 12:51
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2878 8


“Поставили сме си за цел да задминем Правец, стараем се”. Така кметът на Банкя Рангел Марков отговаря през юли 2011 г. на провокативния въпрос дали родното място на премиера Бойко Борисов ще задмине родния град на бившия комунистически лидер Тодор Живков.
 
Районният кмет е млад, амбициозен, говори професионално и не страда, че популярността му е далеч по-малка от тази на най-известния жител на Банкя Бойко Борисов. Твърди, че за него е най-важно една близо 100-годишна мечта на съгражданите му най-после да бъде реализирана. Канализацията, осветлението и тротоарите са трите проблема, които жителите на курортното селище, отстоящо на 17 километра от столицата, поставят на първите места в обществено допитване направено през 1929 г.
 
Днес проблемите не са по-различни. И кой знае, можеше да си останат нерешени още едно столетие, ако курортното селище нямаше късмета с видния си съгражданин Бойко Борисов, от чиято воля зависи разпределението на оскъдните бюджетни инвестиции в държавата.
 
“Ако направят канализацията и пуснат банята и с двете ръце ще гласувам за ГЕРБ”, казва жителка на Банкя в автобуса, докато пътувам за срещата с районния кмет. Поводът е рекордната инвестиция от 74 млн. лв. за изграждане на ВиК мрежата на района. Средствата идват от оперативна програма “Околна среда”, а такива суми за селище с 12 500 жители не са давани от времето на тройната коалиция.
 
Почти сигурно е, че останалите софиянци, особено живеещите в т. нар. "баровски“ квартали като Бояна, Симеоново, Драгалевци и Владая, завиждат на градските на премиера. Но и техният ред ще дойде, обещават от Столичната община. Освен договора за Банкя в началото на месеца беше подписан и още един за 34 млн. лв. за изграждането на ляв владайски колектор, с който ще бъде решен проблемът на жителите на Княжево. За Владая в момента се подготвя инвестиционен проект, като се предвижда да има дори и малка пречиствателна станция за отпадни води, обяснява Стойко Дуков, кмет на район “Витоша”. Той не се ангажира кога проблемът окончателно ще бъде решен и за жителите на Драгалевци, Симеоново и Бояна, която частично има канализация, но уверява, че Столична община работи много сериозно по въпроса.
Около 100 млн. лв. инвестиции за 5 години в Банкя, правя сметката на сторено и предстоящо. “Ако напишете сумата, колегите от другите райони ще ме разкъсат”, спонтанно реагира младият кмет. Убеждавам го, че няма нищо лошо, завистта е национален спорт в България и на премиера всички му завиждат.
 
“Строи се много, прави се, но това не се яде”, казва седнал пред кметството възрастен мъж. Той е доволен, че е одобрен да работи по временната общинска програма за поддръжката на парка.
 
На фона на милионите инвестиции кметството стои малко като сираче срещу лъскавия апарткомплекс и реновирания парк. “Няма пари да стегнем сградата. Всяка година искаме от общината, но не ни отпускат”, обяснява Рангел Марков. Той тормози премиера за още и още средства за Банкя, но Борисов не смее да дава за да не го обвинят, че прави от Банкя втори Правец.
 
А в родния град на Тодор Живков европейските пари продължават да се леят. Там също се прави канализация, оправят се улици, училища и черкви. С 10 спечелени проекта за близо 14 млн. лв. Правец е отличникът на Програмата за развитие на селските региони, която финансира малките общини. Друга община с толкова спечелени проекти и пари няма, показва справка в държавен фонд “Земеделие”. Така че на младия и амбициозен кмет ще му бъде трудно да догони Правец.


Източник: http://www.mediapool.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Август, 13:37

    Абе нека си работи човекът :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Август, 13:44

    Правец няма стигане. Дано Г.Г да погледне на нещата трезво.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Август, 15:21

    По-замаян от Г.Г няма, така че да не разчитаме на трезвост. Дано ботевградчани да отрезвеят

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Август, 15:21

    Бай Тошо прави Правец и Ботевград тридесет години,Боко догодина ще му бият дузпата и най много да почне трудовата си дейност при Трактора!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 26 Август, 15:30

    Amin!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 26 Август, 16:59

    Амин , даи Боже!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 26 Август, 17:06

    Който може да краде сега, че после мъката е голяма

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Манаселския брус 28 Август, 22:19

    За да настигнат Правец, трябва да им изпратим Крадля Живковчето да покметува малко, да открадне някоя и друга парцела и да си построи още един сарай с кула в района на бойковите равни двори :lol:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete