Събота, 27 Април 2024, 11:33

По традиция в село Разлив изпълниха обичая "Топене и наричане на пръстени" (Снимки)

14 Януари 2014, 13:21
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 4046 13


За поредна година в с. Разлив се проведе обичаят „Топене и наричане на пръстените”. Гости, ученици и жители на селото изпълниха центъра, за да наблюдават провеждането на ритуала. В бял медник, украсен с бръшлян и здравец, налят с  мълчана вода, всички присъстващи потопиха своите пръстени , предмети завързани с червен конец.
„Сбирайте се малки моми, малки моми  и невести и-и-и, да топиме пръстените, пръстените, бръшлянете и-и-и”.

С тази песен самодейците подканиха  и тези,които не са успели да пуснат своите нишани в котлето да го направят. И за да  се сбъднат наричанията, трябва да има песен.  Народни песни изпълниха учениците от с. Разлив и формация „Разливчанка”.
Наричанията започнаха с думите - „Здрава, здрава годинчице, кое е най-велико, най-честито, негов пръстен да излезе”. Всички с нетърпение очакваха да чуят късмета но своя пръстен.  Провеждането на обичая се оказа много интересен не само за възрастни, но и за учениците. Те с интерес и голямо желание се включиха в пресъздаването  му.

Празникът в село Разлив уважиха Николай Яхов, председател на ОбС -гр.Правец, Албена Петрова, секретар на Община Правец,  Радoслав Григоров, кмет на село Разлив, Румяна Торосян, старши експерт по ОСО, ИОСУ в РИО Софийска област, Георги Живков, директор на ДДЛРГ "Св. Иван Рилски", село Разлив, Румен Петров, секретар на НЧ "„Заря 1895"- Правец, учители и други.

След приключване на обичая всички ученици от ОУ „Христо Ботев” се отправиха към ромската махала, за да се запознаят с друг обичай „Василица” – ромската Нова година. В празнично украсен дом и празнично подредената маса ги посреща домакинята Стойка Георгиева. Учениците с интерес слушаха традицията на този празник. Научиха защо този празник се нарича „Банго Васил”.  С дрянова клонка всички гости бяха сурвакани за здраве и благополучие.  Всички с усмивка  се радваха на този ден изпълнен с много радост и емоции.

Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: toshko Ignatov 14 Януари, 13:45

    blagodaria na momi4eto ot balkanec za oslugata :*

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 14 Януари, 16:54

    пише се Услуга не Ослуга

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Януари, 17:10

    Обичай не се провежда а се спазва "...се проведе обичая...". Звучи по-добре по следния начин: За поредна година в с. Разлив се спази обичаят „Топене и наричане на пръстените”. Забравили сте да членувате думата "обичай" в първото изречение на статията, а именно - обичаЯТ. Мила Госпожице или Госпожо, не искам да продължавам с допуснатите от Вас грешки и по-надолу, защото не се старая да Ви критикувам, а само ми се иска да отворите учебниците си по български език, както и тези от журналистическият университет. Този сайт се чете само от местни хора, но представлява интерес и за хора, които са израснали в градовете, от които черпите новини. Аз си позволявам от името на хората, които вече не живеят в областта, но пък се интересуват от случващото се там, да Ви отправя един призив за по-внимателно и добре формулирано писане на статии, което ще е от полза и за сайта. Поздрави и пожелания за повече прочетени книги. :-)

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: анонимен 14 Януари, 17:21

    Номер 3, не се учудвайте, ако коментара Ви бъде изтрит, защото от "Балканец" така правят-когато им се напише коментар, че в новината им има грешка/и, то той се изтрива, коригират си новината и излиза все едно те са най-умните и най-съобразителните :)

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 14 Януари, 17:40

    Вече го изтриха веднъж :-)

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 14 Януари, 18:36

    Благодарим Ви за откритата грешка и за изразеното от Вас мнение !

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: .... 14 Януари, 22:32

    Към номер 3:
    ....от журналистическиЯ /кратък член/

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: ... 14 Януари, 22:35

    Към номер 4:
    ....ако коментарЪТ Ви бъде изтрит.....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete