Понеделник, 6 Май 2024, 07:38

Победителите в Националния литературен конкурс "Стамен Панчев"

29 Ноември 2014, 19:53
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1667 3


Днес от 15:30ч. в малкия салон на читалище „Христо Ботев 1884” се наградиха победителите в Национален конкурс Стамен Панчев, който и тази година се проведе под патронажа на правнука на Стамен Панчев – Стамен Банковки, който лично присъстваше. В организацията на конкурса си партнираха дружество „Орханиец”, литературен клуб „Стамен Панчев” Ботевград и Община Ботевград. Благодарности за приноса към програмата получиха г-жа Цеца Иванова, секретар на общината и г-жа Йорданка Лалчева, председател на ОбС Ботевград, както и литературен клуб от гр.Своге.
 
Журито тази година се състои от петима членове: Петър Анастасов, български поет, автор на много книги и пиеси, носител на престижни награди и председател на журито; Симеон Ангелов, зам. председател на дружеството на литературните творци „Стамен Панчев”; Христина Иванова, журналист и автор на книги; Дечко Йорданов, поет и член на дружеството на литературните творци и Стефка Граматикова, председател на литературно дружество „Стамен Панчев”.
 
Целта на конкурса е да популяризира живота и делото на Стамен Панчев. В него се включиха ученици от цяла България. Двете категории, в които писаха участниците, бяха разказ и стихотворение. Ученици от ПМГ „Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” рецитираха стихотворенията, спечелили първите места.
В категория „разказ” и първа възрастова група от V до VIII клас наградата се присъди на Християн Трифонов от с. Николаевка, обл. Варна. За същата възрастова група в категория „поезия”  трето място спечели Снежана Стоянова от Добрич със стихотворението си „Героиня”. Второто място зае Петя Петкова от Враца, а първенец в тази група отново стана Християн Трифонов. Тъй като конкурсът е анонимен, твърде вероятно е един участник да спечели повече от една награда.
Втората възрастова група е от IX до XII клас, категория „разказ”. Трето място получава Мартина Тодорова, ученика в XII клас в ПМГ „Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” с разказа „Защото някои хора могат да обичат”. Второто място спечели Габриела Георгиева, ученичка в XI клас в същата гимназия, за разказа „Чудеса през декември”. Първата награда се присъди на Анита Георгиева от Своге и разказа „Среща със селото”, който очарова журито. В категория „поезия” третото място е за Тонина Такова от Русе. Мартина Тодорова от Ботевград получи награда за второ място и в тази категория. Призовото място е за Лиляна Славова от гр. Дупница със стихотворението „Внимание – трудно”.
Бяха раздадени и няколко специални награди. Първата е за най-масово участие и се връчи на училище от Своге. Втората е за творба, посветена на делото на Стамен Панчев, нарича се „Спасение” и се връчи на Дарена Димчовска от Враца. Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев” за първи път присъжда награда за местен автор, класирал се на предните място в конкурса. Наградата получиха Мартина Тодорова и Габриела Петрова. Габриела Анастасова от ПГМТ „Христо Ботев” получи пооощрителна награда.
Наградите на всички, които не присъстваха на награждаването, ще бъдат изпратени специално.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 29 Ноември, 22:04

    Тая пък Христина Иванова кога е била журналист, балканец оправете се малко!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 08:30

    Тя отговаря за триенето на коментарите.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 30 Ноември, 08:51

    Голяма е, има влияние във всички медии!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete