Събота, 4 Май 2024, 17:28

Почина писателят Петко Томов. Поклонението ще бъде утре.

19 Август 2016, 10:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1989 7


Отиде си д.ф.н. Петко Томов. Поклонението ще е в събота (20 август 2016г.) от 12,30 часа в храм "Св. Николай Мирликлийски", с. Литаково !
 
... Поведох Бреза с капистрата към Дилчовската градина под селото. Там бе отредено мястото на бъдещия стопански двор. Заседаваше комисия, която приемаше животните, оглеждаше краката и гърбовете им, броеше възлите по рогата и отсичаше: тая-при касапите, а тая - при другите. Изтръпнах. Краката ми се подкосиха. Бреза беше насочена за касапите. Хванах я за капистрата и я поведох към набързо скован навес. Там имаше опашка. Доведените животни чакаха и отчаяно се теглеха назад. Една от биволиците изрева и повлече стопанката си към полето. Един от касапите удряше с тъпото на секирата животното по челото, то падаше в несвяст, а друг му забиваше ножа. Малка вадичка отвеждаше кръвта и безпризорните кучета я лочеха до пресищане. На главите на биволиците намятаха чувал. Известно е, че животните не различават цветовете, виждат всичко в черно и бяло, даже и тревата, и стопаните си дори. Само биволиците и мъжките бикове реагират на червено. Червеният цвят, навярно, боде очите им и те се нахвърлят към него настръхнали и побеснели.
Дойде ред на Бреза. Погалих я между роговете. Тя изправи брезата си глава и впи премрежените си от влага и печал бездънни очи. Какви ти очи, това бяха две препълнени ведра с мъка, откъдето се стичаха едри капки като мехурчета, от които сякаш никнеха въпроси. А аз не можех да й отговоря, бях онемял, макар че грапавият й език се плъзгаше по лицето ми. Дали в тези минути на раздяла, Бреза за сетен път показваше своята любов към мен, или търсеше надежда за спасение? Или всичко това бе краят на обречения...
 
Откъс от "Бреза" на Петко Томов


Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 19 Август, 10:20

    Колко тъжно...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 19 Август, 10:53

    Поклон!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Радка Микова 19 Август, 12:13

    Съболезнования ! Поклон пред паметта му !

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 19 Август, 21:07

    Това е горчивата истина - отиват си доктори на науките, идват простаци със средно баскетболно да управляват...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Селянин 19 Август, 21:12

    Томов, ще те помним! Прочетох откъса от разказа и се насълзих. Всеки който е гледал домашно животно, и го е заобичал, знае колко е тъжно когато животното трябва да иде на заколение. Някои стопани не издържат от мъка да заведат лично животното си...

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Маринова 21 Август, 08:19

    Поклон пред светлата му памет! Разказа ми напомня за началото на кооперирането на село. С каква мъка се разделяха стопаните със своя добитък и земя( всичко добито с много труд и лишения.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 22 Август, 00:21

    Поклон.Вечна му памет.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete