Сряда, 15 Май 2024, 05:56

Почит към св. св. Константин и Елена в Костинброд

21 Май 2016, 14:35
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2962 1


На 21 май 2016 г. почитаме св. равноапостоли Константин и Елена.

В тяхна памет бе отслужена празнична литургия  в храм „Св. св. Кирил и Методий”  в първи район на гр. Костинброд. След направения водосвет се освети курбан за здраве  в новостроящата се църква във втори район на града. Първоначално новостроящият се храм носеше името „Св. Мина”, но от скоро е наречен на светите равноапостоли Константин и Елена.

Отец Дамян прочете молебен за здраве за жителите на гр. Костинброд. Свещеникът обясни, че макар и вече църквата да носи името на „Св. св. Константин и Елена”, на 11 ноември ще се почете и паметта на св. Мина с курбан за здраве. 

Курбан и водосвет, осветени от отец Серафим, по повод храмовия празник беше даден и в параклиса „Св. св. Константин и Елена”, също в гр. Костинброд.   

И на трите събития присъстваха както много граждани, членове на църковните настоятелства, така и кмета на община Костинброд, заместник-кметове и председателя на Общински съвет Костинброд.  

Историческото развитие на селището Костинброд е пряко свързано с личността на Константин Велики. В покрайнините на днешния град се намират останки от резиденцията на римския император, който обявява християнството за равноправна религия чрез Миланския едикт от 313 г. За това личността на св. император Константин Велики е почитана в Костинброд. По-рано тази година на името на светеца се нарече главния булевард към индустриалната зона в Костинброд.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ...и слава Богу... 9 Април, 19:17

    ...спаси сохрони с молитвами твои раби светаю Еленой
    и Константине ...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete