Вторник, 7 Май 2024, 18:40

Подмяната на централния водопровод в Ботевград вече с готов проект на "ВиК"

18 Май 2016, 14:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2195 16


Общинското дружество „ВиК Бебреш” изготвя проект за подмяна на част от водопроводната мрежа в Ботевград, веднага след като Общински съвет-Ботевград взе решение то да се присъедини към Асоциацията по ВиК София област. Проектът трябва да е готов до края на тази седмица, увери управителят Цветозар Гаврилов, след което проектантът ще го внесе в Община Ботевград. Неговата стойност е в порядъка на 1 600 000 лв. Точната сума ще стане ясна на 25 май. Това съобщи вчера Гаврилов пред репотер balkanec.bg, след като стана ясно, че Общината ще кандидатства за финансиране на два проекта за подмяна на водопреносната мрежа в Ботевград и с. Скравена. Обещанията от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е, че средствата ще бъдат отпуснати през настоящата, най-късно до следващата 2017 година.
 
Трасето в Ботевград е близо 7 км
На първа фаза проектът в Ботевград е смяна на централния водопроводен пръстен с тръба фи 300, който обикаля града. Той е с дължина 6 км и 500 м и върви по ул. „Захари Стоянов”, част от ул. „Божко Божилов”, ул. „Александър Стамболийски”, ул. „Цар Самуил”, част от ул. „Славейков”, пресича река Стара река, улуците „Витиня” и „Раковски”, по ул. „Александър Батенберг” –от ул. „Цар Самуил до ул. „Плиска”. По този проект се предвижда подмяна на второстепенни отклонения по: ул. „Ал. Батенберг” – от ул. „Божко Божилов” до ул. „Цар Самуил”, ул. „Цар Самуил” – от ул. „Дико Илиев” до ул. „Ал. Батенберг”, ул. „Дондуков”, ул. „Ал. Батенберг” – от ул. „Цар Самуил” до ул. „Плиска” , бул. „България”, бул. „Цар Освободител” – от ул. „Хан Аспарух” до края на града.
Проектът включва и изготвяне на основен хидравличен план на Ботевград.
Присъединяването на „ВиК  Бебреш” към Асоциацията вече позволява старта на проект на  ВиК София област, чието изпълнение се очаква да започне през 2018, най-късно 2019 г. Този проект ще бъде съобразен с хидравличния план на Ботевград, който ще се използва след това като  основа за ремонт на останалите улици в града.
Подмяната на централния пръстен в Ботевград ще даде вече възможност за регулиране на нивата на налягане на водата, тъй като в момента при увеличаване налягането на водата в горната част на града, в долната му част се пукат тръбите. Оплакванията при подобни случаи са от абонатите, живеещите в жилищните блокове на бул.”България”. Невралгична точка също е разстоянието от бензиностанция „Петрол” до болницата, където са разположени много фирми, желаещи да повишат налягането на водата си. Регулирането на налягането в новата система ще става със заложени винтили.
 
Подмяната на водопровода ще се извършва по безизкопна технология,
което означава, че на определени места ще се копае на около 300м дължина и се вкарва тръба в тръба, като по този начин се извършва подмяната им. Икономически този метод е по-изгоден, коментира Гаврилов, защото основният разход за ремонт на водопровода не са тръбите, а възстановяването на улицата с инертни материали и асфалтиране, след разкопаването.
В проектното предложение не е включено преасфалтиране на улици след ремонтните дейности, обясни управителят на „ВиК Бебреш”, тъй като Община Ботевград ще кандидатства с друг проект за тези дейности. При всички случаи ще се асфалтират улици, по които водопроводът вече е сменен, а не както досега – асфалтира се върху стар водопровод.
 
Ремонтът на водопреносната мрежа в Ботевград е наложителна, тъй като авариите в него предизвикват спирането на водата в целия град. До седмица-две  в.з. Зелин ще премине на Стубленско водохващане. Досегашният водоизточник, река Ечемишка, ще бъде отделена и ще се използва само през лятото, тъй чрез нея се замърсява зелинската вода. Проблемът се крие в това, че заради дърводобива в гората са създадени много пътища и при най-малкия дъжд водата се замърсява, независимо от наличието на филтри и утайници, обясни водният шеф.
 
Остават около 8 км водопровод за подмяна в Скравена 
 
Община Ботевград ще кандидатства по ОП ”Развитие на селските райони” с два проекта за с. Скравена. Единият е за подмяна на оставащата неподменена част на водопровода на Скравена. По предварителни изчисления от водопреносната мрежа в селото остават около 7-8км, за да се довърши започнатото 11-километрово трасе. Проектът ще бъде готов на 27 май.
Вторият проект е за изграждане на довеждащ водопровод до селото, тъй като сегашният е изграден с етернитови тръби фи 200  преди 40-50 години. Само за последната седмица е имало 6 аварии по него.  С новия довеждащ водопровод ще се постигне много по-високо налягане.  Проектното предложение вече е входирано в Община Ботевград. Кметът Иван Гавалюгов предстои да го внесе за разглеждане в Общински съвет. Очаква се програмата ”Развитие на селските райони” да бъде отворена през юни месец.
 
ВиК подобрява значително несъбраните вземания от некоректни абонати
 
Старите вземания на „ВиК Бебреш” към 30.11.2015г възлизат на 230 хил. лв. До момента са събрани 36 хил. лева стари задължения от физически лица, забавили драстично плащанията си по сметките за потребявана вода за периода 01.12.2015 - 17.05.2016 г. За по-малко от два месеца пък са събрани още около 10 хил.лв.
Още с встъпването си в длъжност, новият управител на „ВиК Бебреш” ЕООД инициира изпращането на покани на длъжниците на ВиК дружеството, които са със сметки над 100 лева. Повече от половината от тях се отзоваха. С някои длъжници продължават да се водят преговори, а с други са подписани споразумения, трети пък погасиха изцяло задълженият си, заяви Гаврилов. След тази мярка, последва втора – изпращане на известия за неплатени 4 сметки. По думите на шефа на водното дружество много са некоректните абонати с минимални сметки за потребена вода, например с по 5лв. В момента приключва втората кампания по тази мярка. Все още 298 хил.лв обаче остават ВиК да събере.  Затова управителят Цветозар Гаврилов води разговори с колекторски фирми за събиране на вземанията на доброволни начала. 
Два месеца срок ВиК ще даде на колекторска фирма да събере вземанията
След изтичането и на този срок, ако  абонатите не платят старите си задължения, се преминава на събиране на сумите по съдебен ред. За да няма оплаквания срещу колекторска фирма, както вече по национални медии се случи, Гаврилов най-вероятно ще премине към услугите на адвокатско дружество. „В повечето случаи хората се оплакват, без да си дават ясна сметка, че са могли да сключат споразумение, преди да се стигнало до крайности”, коментира казуса Гаврилов. По думите му съдебните разноски в пъти повече ще бръкнат в джоба на длъжниците.
Колкото повече пари бъдат събрани, толкова повече водопровод ще бъде подменен, каза управителят на ВиК. Той изрази задоволство, че общината помага с финансов ресурс на дружеството за закупуване на тръби. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (16)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Май, 14:55

    Glaven vodoprovod?
    http://pics.data.bg/categories/1/общи/0cb78a66336b45832149a27e10ad3853/vik

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Май, 16:34

    Драги ми журналисти???? Това ви е заглавието:
    "Подмяната на централния водопровод в Ботевград вече с готов проект на "ВиК"

    А това ви е първия ред на статията:

    "Общинското дружество „ВиК Бебреш” изготвя проект за подмяна на част от водопроводната мрежа в Ботевград"

    Имам 3 въпроса?
    1.Има(ло) ли е готов проект?
    2.ВиК общинско дружество ли е?
    3.Кой ви дава да публикувате готови статии,пълни с недомислици?

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Май, 19:28

    А в трудовец кога ние ще чакаме от урял писмо

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Май, 20:05

    Ей цветозаре ти си същия долен лъжец като гавалюгов тоя проект е от много одавна направен е още от георгиев и понеже вече оплескахте нещата карате на тъпи публикации и лъжете хората че уш нещо ще кандидатствате ма вие вече подарихте вик то не е ваше бе смотаняк.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 18 Май, 22:12

    До #5 със извинение ти си толкова тъп че ако знаеш няма да си даваш простото мнение тук в коментарите.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 19 Май, 05:40

    Безсилието на гого вече зе да личи и по коментарите

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 19 Май, 06:54

    Mi to i novata zala #5# ne triabvashe na nikoi,pak vse pravat niakvi predstavlenia tam,gavaliugliovcite

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Май, 07:27

    Спрете да лъжете и манипулирате хорат , които разчитат на медиите за информация. Такъв проект има още от времето на предишния кмет , сега само се правят поправки и добавки и веднага си преписваме заслуги. Стига вече г-н Гавалюгов, бяхте против и за новата зала /писахте , плюхте по сесии / сега всички мероприятия в нея. Като съветник със съратниците си си протъркахте обувките /може и маратонките че се пишете спортист/ да клеветите за проектите, които изпълняваше общината и сега като Ви върнаха целите суми за възстановяване се жалвате наляво и дясно.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Христо Влахов 19 Май, 07:59

    Колко сте жалки и дребнави, г-н Гавалюбов (да се свети името му) мисли за Вас, как да ви е по добре, как да подобри ситуацията, как да има за всички, а вие само плюете. Жалки сте !!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete