Неделя, 28 Април 2024, 20:04

Подписка от жителите на Врачеш до министър-председателя и до МС по повод наводненията (ВИДЕО)

21 Юни 2023, 02:23
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3362 14


Подписка се подготвя от жителите на с. Врачеш до министър-председателя и до МС, с искане да бъдат отпуснати средства с ПМС /Постановление на Министерски съвет/ за цялостно проектиране на канализацията на селото и финансиране на изграждането на водопровод.

Инициативата е на Йовелина Сърновска. По нейните думи, проект има за водопровода, но финансиране няма.

„Искаме средства и за почистване на коритата на реките и издигане на циментови диги. Настояваме също да се спре незаконната сеч на горите тук, които не са на Горското стопанство Ботевград, а са на Горско стопанство Витиня.“

Това каза в интервю за „Балканец“ Йовелина Сърновска и допълни:

„Причината за наводнението е и незаконната сеч, ама къде бяха през всичките тези години общинските съветници, защо те не тръгнаха срещу горската мафия? Причините са комплексни: нередовно почистване на реките, неиздигане на циментови диги, канализацията - конструирана още от соц. време, шахти запушени….Една стотинка до ден днешен няма за с. Врачеш.“

От 2005 г. р. Бебреш не е почиствана. Реката е към Басейнова дирекция Плевен.

На 12-ти октомври 2022 г. Йовелина подава сигнал на „Зеления телефон“ до Басейнова дирекция Дунавски район /БДДР/- Плевен. 7 дни по-късно – на 19-ти октомври миналата година, инж. Гергана Тотева – ст. експерт Дирекция „Контрол“ към БДДР идва и прави проверка на място. Видно от Констативния протокол, заключава, че „коритото на р. Бебреш е силно обрасло в дървесина и храстова растителност, затрудняващи нормалната и проводимост“. Трябва да бъде почистена реката - от Врачеш – моста след ВЕЦ.а до Литаково. Цялата река е обрасла, няма корито.

Областният управител на София-област - Радослав Стойчев връща отговор до жалбоподателката Йовелина, в който пише, че е уведомил и община Ботевград и Напоителни системи, че незабавно реката трябва да бъде почистена. Това е октомври месец 2022 г. От Община Ботевград отговарят: „не можем да предприемем действия, тъй като мястото е извън регулация, където реките се обслужват от Напоителни системи ЕАД с предварително съгласувателни действия с Басейнова дирекция Плевен.“

От „Напоителни системи ЕАД София-клон отговарят, че ще предприемат дейности по почистване на коритото в участъка от моста на пътя гр. Ботевград надолу покрай урбанизираната територия на с. Врачеш“.

И докато 8 месеца тече кореспонденция между институциите, природата си има свои закони и не чака.

Видеоматериал по темата, заснет ден след последното наводнение на 15-ти юни 2023 г., може да видите тук:






Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • Отговори (9) (2)
    1. добавен от: Анонимен 21 Юни, 06:29

    Ами,като от 2005г. не е почиствана досега кво дремахте и каде бяхте ,ало гражданите сега е 2023г. ,колко години това е гражданска безотговорност чакахте толкова време да стане белята и айде пак държавата ви е виновна. Защо никой толкова години не подаде сигнал за това корита, ами хората си хвърлят боклуците вътре.

    • (6) (5)
      1. добавен от: Анонимен 21 Юни, 09:57

      Напротив,не сме чакали,Господине,а всяка година сме искали.Това ,че кметовете не хаят ,сега им е проблем Напоителни системи ,от октомври 2022 година имаха предписание да я почистят ,но сега сме юни месец ,на никой не му пука.Не обиждате обикновените хора ,а търсете вина с институциите.

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 3.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (2) (5)
      1. добавен от: Анонимен 21 Юни, 12:42

      Мили хора, видяхте, че с природата шега не трябва да се прави. Бъдете разумни, наводнението беше страшно, трябва да се работи за да се отстранят причините за това канилизацията да връща водата обратно. Беше много страшно.Канализацията трябва да се ремонтира. Ако имах силите на Йовелина щях да съдя ВиК.

  • Отговори (3) (3)
    4. добавен от: Анонимен 21 Юни, 10:57

    ММ в гръцко да не от червените фенери

  • Отговори (4) (9)
    5. добавен от: Сър тър 21 Юни, 11:03

    малииии църна маца бял котарак.

  • Отговори (7) (2)
    6. добавен от: Анонимен 21 Юни, 11:43

    Не е лесно да си кмет, но всеки трябва да си даде сметка,може ли и с какво се захваща. Има спорни и безпорни задачи и разход на средства. Когато пари се отпускат за вино и дребни зкуски до кметството,туристически походи и баскетбол е спорно. Безспорни са разходите за почистване коритата на реките и здраве. Само идиот би могъл да ги критикува, не,че няма такива. Нека кмет и кметчета се позамислят и или да работят,или да се оттеглят и да си харчат спестеното от заплати.

  • Отговори (9) (2)
    7. добавен от: Анонимен 21 Юни, 11:50

    Па им било жал на хората за Социализма. Три хиляди язовира се построиха тогава,десетки хиляди водохвашания, преливници и диги. За 33 години,една подпорна стена не е направена.

    • (13) (4)
      1. добавен от: Анонимен 21 Юни, 12:45

      Кмета Бончовси по време на бедствието си беше на мястото, денонощно и в събота и в неделя.Моля Ви нека бъдем обективни.

  • Отговори (7) (7)
    8. добавен от: Анонимен 21 Юни, 11:59

    Врачежани подкрепете подписката. Належащо е да се направи ремонт на лошо изградената канализация. Ние които живеем в по ниските места на селото едва оцеляхме.Йовелина Сърньовска е светъл лъч в селото ни. Да е жива и здрава и тя и цялото и голямо семейство.

  • Отговори (4) (1)
    9. добавен от: Анонимен 21 Юни, 12:03

    Сведенията са, че много от собствениците на казани за ракия изхвърлят отпадъка от казаните в канализационната мрежа.

  • Отговори (12) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Юни, 12:42

    Първо се научете да не си изхвърляте боклуците в реката!!! Второ-канализацията не ви е виновна като дойде много вода. Тя носи кал, пясък. Запушва за кратко време.

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete