Събота, 4 Май 2024, 05:03

Поетичен паралел между две епохи – поетите Стамен Панчев и Любомир Чернев

16 Декември 2015, 18:59
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1613 3


По повод 16 декември – рождената дата на поета Стамен Панчев, днес Исторически музей Ботевград организира среща, имаща за цел представянето на поетичен паралел между две епохи – епохата на Стамен Панчев и тази на съвременния поет Любомир Чернев. Гост в музея бе и поетесата Малинка Цветкова.
В началото на срещата второкласникът Борил Антонов, ученик в ОУ „Никола Вапцаров”, рецитира стихотворението „Сине мой” - една от творбите, с които великият поет ще остане в литературната история. Билян Илиев и Добри Доцов рецитираха по няколко стиха на двамата творци.
Ботевградчанката Мими Такева поднесе изненада и към присъстващите, и към ръководството на музея. Тя подари периодично издание на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” в Австрия, отпечатано през 1979г. във Виена. То съдържа спомени за велики български творци на два езика – български и немски.
 
Екскурзоводът на музея Десислава Иванова направи паралел между поетическия свят на двамата поети, живели и творили в две различни епохи. Тя го поднесе по начин, пречупен през нейната призма и мироглед.
„Характерна прилика и за двамата поети е, че се докосват до народните мотиви. Стиховете им умеят да възкресяват спомени и копнежи. Творят така, както умеят само големите поети”, каза Десислава Иванова.
 
Стихосбирката "Обещах да те намеря" е втората стихосбирка на поета Любомир Чернев, която той представи тази вечер. Тя съдържа 46 стихотворения. Повечето от творбите са писани през 2014г. и началото на 2015г., но има и няколко стихотворения, писани през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век. Стихотворенията са на различна тематика, но преобладава любовната поезия. Книгата е дело на варненското издателство "Книгата". Издател и редактор на книгата е големия български поет и писател Валери Станков.
„Струва си да пишеш, струва си да правиш всичко възможно, за да се изправиш с достойно дело пред хората”, каза за финал Любомир Чернев.


Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Декември, 22:35

    Чудя се какъв паралел е намерила Деса между двете епохи, като едната е в Северното полукълбо, а другата - в южното...

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: той 17 Декември, 10:52

    Едни правят срещи,изнасят беседи,четат стихове...а на други пипето им се изчерпва с неграмотни анонимни коментари по сайтове и теми,далеееч от тяхното чалга-естество и битие. Господа драскачи,когато няма какво да кажете или не знаете изобщо за какво иде реч,по-добре си замълчете и спестете коментарите си.Така само вие ще се наслаждавате на простотата си.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete