Неделя, 5 Май 2024, 07:06

Полицаи ще извеждат недобросъвестните наематели от общински жилища. 600 души чакат за настаняване

11 Март 2016, 14:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4793 72


„Изпратени са писма до абсолютно всички длъжници и те са осведомени, че ако задълженията им не бъдат погасени, ще се пристъпи към изземване на жилището”, това каза кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов на днешния брифинг с медии. „Част от писмата са пристигнали, дори вече има постъпили плащания. Забелязва се повишаване на доброволните платци”, отбеляза градоначалникът.
Мерките са взети, след като на редовната сесия на ОбС Ботевград през февруари стана ясно, че се наблюдава масово неплащане на наеми на общински жилища в блоковете 15 и 16 в ж.к „Саранск” и в новоизградения преди няколко години блок 63 в ж.к „Васил Левски”. Сумата е над 500 000лв.
 
Наемателите ще могат да платят дълговете си и чрез разсрочено плащане, тъй като голяма част от натрупаните задължения са непосилни за еднократно изплащане. За тази цел общината е разработила индивидуални планове за длъжниците в зависимост от техния социален статус и размера на дължимата сума.
„Заявявам, че ще бъдат потърсени задълженията от абсолютно всички, независимо дали са социално слаби или не”, категоричен е кметът. „Има хора, които никога не са плащали наем. Има и такива, които изобщо нямат действащи договори за ползване на жилище”, допълни той.
 
Иван Гавалюгов каза още, че има и проведени разговори с ОДМВР- София. „Ако се наложи даден недобросъвестен наемател да бъде изведен насилствено от жилището, ще търсим помощ от местното РПУ или ОДМВР, които да изпратят съответните хора и да съдействат за извеждането на ползвателя. Тази мярка, разбира се, е крайна”.
 
Кметът добави, че въпросните около 200 на брой общински жилища не са в идеално състояние, особено тези в квартал „Саранск”, а отговорни за това са именно наемателите. Той припомни, че наемите са символични, като започват от 20лв и достигат до 86лв за по-големите жилища. Към момента има близо 600 картотекирани лица, чакащи на опашката за общинско жилище. „Това са хора, които буквално живеят по 10 души в гарсониера и средно по 4 души в една стая. А в някои жилища живее само по един наемател”, допълни Иван Гавалюгов.
 
На онези наематели, които заявят, че нямат нужните средства, за да се разплатят, община Ботевград ще предостави работа, свързана с почистването на града или друга общественополезна дейност. Заплатените им средства ще бъдат удържани, за да се покрият текущите и стари натрупани задължения.


Източник: balkanec.bg

Коментари (72)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 11 Март, 14:59

    От 63-ти може да вземеш нещо,а ма от 15 и 16 нищо :!: :!: :!:

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: гост 11 Март, 15:06

    познавам хора от 63-ти блок които са се настанили още от началото ,винаги са били на хранилка в общинските фирми с не малки заплати и не са внесли нито лев наем до сега а той вече е станал над 4000 лв.,незнам какво ще ги правят като са близки и с новата управа и си пият пиенето през вечер

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:07

    Тия 600 регистрирани "шаяци",вместо да висят на наш гръб да си вървят на село.Убеден съм,че 90% от тях имат къщи там.

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:07

    Поздравления г-н Кмет. Сега е момента да се съберат старите задължения от наематели.Нали трябва да се подновят всички договори с новото ръководство на общината.Това с наемането за обществено полезен труд е много добро. Успех.

  • Отговори (1) (0)
    5. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:09

    вода и ток ще плащат на есен !

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:16

    С какво ли е трябвало да се разплащат ва лицата които са им предоставили жилищата досега тези наематели? С гласуване за когото трябва?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:19

    има ли поне един неиндобългарин между тях?!?!

  • Отговори (1) (0)
    8. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:19

    Браво!!!

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 11 Март, 15:20

    Браво!

  • 10.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete