Вторник, 7 Май 2024, 18:34

Полицията предупреждава: Внимавайте за телефонни измамници!

4 Юни 2015, 18:58
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2252 8


От РУП – Правец за пореден път апелират към гражданите в активна възраст, да не спират да предупреждават възрастните си близки, че телефонните измами се случват често и обикновено следват изпитани схеми. Най-разпространените сценарии, по които се извършват този род престъпления са следните: 

1."Мнимия" доктор -  Ваш “роднина”  е пострадал и се налага спешна операция, като  „докторът” ви се обажда по телефона и ви казва, че ще изпрати човек или санитар, на който да предадете необходимата сума за извършване на спешната операция. „Човекът” изпратен от „доктора” обикновено се представя за санитар от екипа му.

2. Внасяне на гаранция- "Адвокат", "следовател" или "полицейски служител" звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно-транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест. В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за "адвокат" или "помощник следовател", които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на "близкия".
 
В други случаи измамникът се представя  за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в  полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил, или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.
 
3.  Освобождаване на колет -  Ваш “роднина”, с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ скъпо лекарство, голяма сума във валута или други ценности. Трябва да дадете определена сума, за да получите колета, под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват. Измамниците могат да поискат да платите транспортни разходи за доставката. В повечето от тези случаи по-късно Ви търси друг глас, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.
 
4. Закупуване на ваучер -  Друг сценарий е позвъняване на “близък”/ племенник или друг роднина/, който моли да закупите ваучери за зареждане на предплатени карти на мобилните оператори - в момента му е необходимо провеждане на важен разговор, а той не може да си закупи такива. В тези случаи обикновено потърпевшите също са възрастни хора. След закупуване на ваучерите измамниците се свързват отново по телефона, за да научат кода на ваучера.
 
5. Проблеми с полицията -  В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  “Полицаят” назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РУП, или като купите ваучери към  определени мобилни оператори, и му продиктувате серийните номера.
 
От РУП - Правец уведомяват ако получите съмнително обаждане да сигнализирате на следните телефонни номера: 07133/ 2379; 07133/2202 


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: В Бахчеванова 4 Юни, 20:06

    Това съобщение е много добре и би следвало да се пуска по - често заедно с телефоните .

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Юни, 20:40

    mahnete si dom.telefoni, za kakvo vi sa? tezi nomera sa na mangalite ot gr.Levski i Gorna Or.takiva se izvikvat ,tovarqt se v bagajnika i v gorata...10 minutki go iskam samo mangala-ne poveche.....

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Юни, 20:41

    ....sled tova se ostavq na gliganite da go oglozgat :lol:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Васил 5 Юни, 06:48

    Уж сме умни българите, ама след като този вид измами просперират, да не излезе, че доста от нас са лееко глупавички и наивни.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Юни, 10:18

    То нема телефони...Пейчо и Мартин откраднаха кабелите.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: анонимен 5 Юни, 10:38

    Смятате ли, че баба и дядо имат Интернет, за да ви четат, мила родна полиция. Работа се върши по друг начин след като искаш да помогнеш на хората. Свършете си работата

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 5 Юни, 21:31

    Много правилно номер 6

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 7 Юни, 10:16

    До №6 и № 7: Май докато прочетете материала, забравяте какво е написано в началото. Това е насочено не до бабите и дядовците, а до техните синове и внуци "гражданите в активна възраст", които да предупредят своите близки :idea:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete