Вторник, 7 Май 2024, 14:45

Полицията стартира акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

25 Септември 2013, 14:20
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2444 2


Полицията стартира акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Тя ще продължи до 30 септември. С цел гарантиране на сигурността на учениците и техните родители, както и за опазване на обществения ред в и около учебните заведения.
 
15 тежки пътно-транспортни произшествия с участието на деца и юноши са станали през лятната ваканция на тази година, отчитат от полицията. С деца до 14-годишна възраст са настъпили 9 тежки ПТП с 1 загинал и 9 ранени деца, а с участието на юноши на възраст 15-17 години са настъпили 6 тежки ПТП с 1 загинал и 6 ранени юноши.
 
4 деца са ранени в ролята им на пешеходци, също толкова са пострадали, докато са карали велосипед, 7 са ранените деца пътници.
 
Особено са застрашени първокласниците и децата до 14-годишна възраст при отиване и връщане от училище. Според статистиката те стават жертви на катастрофи най-вече като пешеходци при внезапно слизане на платното, без оглеждане и преценка на скоростта на автомобилите, неправилно движение по пътното платно, рисково навлизане на пешеходните пътеки, неправилно пресичане пред и зад паркирани автомобили.
 
Основната причина за настъпване на пътнотранспортни автопроизшествия е движението с несъобразена скорост, отнемането на предимство, съчетано с неправилно слизане и движение на пешеходците по платното.
 
Автопроизшествията настъпват главно на хоризонтални, прави улични отсечки между кръстовища, където автомобилите се движат с по-висока скорост. Липса на родителски контрол и една от причините за инциденти на пътя. Друг сериозен проблем е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.


Източник: снимка Интернет

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Септември, 14:50

    Мисля че трябва да се положат повече грижи и за децата в предучилищна възраст.
    Може да се започне като се състави по един акт на паркиралите автомобили върху пешеходните пътеки сутрин пред ЦДГ "Индира Ганди".
    За възпитанието и образованието на някои водачи думи нямам. Чудя се просто кой им е дал книжка, те 2 думи накръст не могат да кажат. Не смея и да си помисля какво би станало ако моето дете пресича там.
    Та контролните органи биха могли вместо да стоят в засада при спортната зала, да минат сутрин оттам. Ще имат доста работа за вършене.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 25 Септември, 14:59

    uikenda da stoqt na golemiqt parking do lamarinenoto, 4e mi omryzna ot systezateli-alkoholici... :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (219)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (64)
70% Complete