Четвъртък, 2 Май 2024, 08:16

Ползите от членството ни в ЕС бяха основен акцент на провелия се форум

2 Ноември 2017, 18:27
(5) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4607 12


Юбилейната десета година от членството на Република България в Европейския съюз и предстоящото през 2018 година Българско председателство на Съвета на ЕС бяха темите и поводът за продължилия близо два часа дискусионен форум, провел се днес в сградата на МВБУ Ботевград. Той бе организиран от Областна администрация на Софийска област, в партньорство с община Ботевград.

Участие във форума ще взеха Андрей Новаков - член на Европейския парламент, Галя Георгиева – заместник-областен управител на Софийска област, Мая Цанова – главен секретар на Областната администрация на Софийска област, Иван Гавалюгов - кмет на община Ботевград, Любомир Лилов – председател на Общински съвет-Ботевград, инж. Стефан Борисов – заместник-кмет на община Етрополе, Катя Симеонова, зам.-кмет на община Правец, Цветанка Иванова, зам.-кмет на община Горна Малина, Анна Генчева, управител на ОИЦ- София, Димитър Димитров – директор на МВБУ, кметове на кметства, директори на училища и градини, неправителствани организации, ученици, граждани и др.

Преди началото на дискусията, поздрав към присъстващите отправиха малките таланти от детски хор „Бонка Големанова” с ръководител Боряна Нешкова.

Форумът бе открит от Галя Георгиева, която поздрави ръководството на община Ботевград за приза в конкурса „Кмет на годината” в категория „Образование, наука и иновации”.
„В навечерието сме на Председателството на България. Трябва да покажем на европейските си партньори, че можем да бъде позитивното лице на ЕС, че имаме ясна визия. Това са каузи на всички нас. Ще защитаваме правата на работниците, ще развиваме финансовия ни потенциал, ще покажем, че младите хора са бъдещето. То ще бъде безоблачно, ако всички вземем участие в тази кауза”, заяви Галя Георгиева.

Прожектирани бяха специални видео обръщения от еврокомисаря Мария Габриел и Андрей Ковачев, член на Председателството на ЕС. Те изтъкнаха ползите от членството ни в Евросъюза и какъв е ключът към успешен диалог и партньорство с останалите страни-членки..

Показателно бе словото на Андрей Новаков: „Има няколко мита във връзка с Председателството. Първият е, че ставаме началник на някого. Идеята обаче не е такава – нито една държава не може да налага изцяло волята си в ЕС. Има значение как ще се представим през предстоящите 6 месеца – това не важи само за хората в София, а за всички. Вие ще сте не по-малко посланици на тази страна, отколкото всеки друг, официално назначен на тази служба. Много ми се иска след 6 месеца да чуя колко много е постигнала България. Надявам се да се завърна с добри новини след преговорите за това дали да продължи безвъзмездното финансиране с европейски средства. И най-важното: по време на Председателството стъпвайте със самочувствие!”

„Считам, че не сме оползотворили достатъчно добре ползите от членството ни в ЕС. Няма да се впускам в обяснение къде е мястото на България в Съюза, но трябва да останем горди българи като част от единна Европа”, каза кметът Иван Гавалюгов.

Анна Генчева представи равносметката от членството и приоритетите, за които България ще работи по време на Председателството. Тя припомни, че девизът на България „Съединението прави силата” бе избран и за девиз на Българското председателство. „Над 50% от българските граждани имат доверие в ЕС. Живеем в мир”.
Именно последното изречение на г-жа Генчева провокира отзвук от една от присъстващите дами, че България живееше в мир и преди членството в ЕС. Друг от гражданите посочи, че българите нямат възможността да оценят мира, защото той се оценява само по време на война. В отговор, Андрей Новаков показа диаграма, изобразяваща годините на война и мир в периода 1600г-2000г, където контраста, според Новаков, е очевиден.

Гергана Николова от общинска администрация изложи проекти с европейско финансиране в община Ботевград, които са в процес на изпълнение. По оперативна програма „Региони в растеж” в момента общината е бенефициент по осем проекта. Два проекта се изпълняват по ОП „Развитие на човешките ресурси” и по един проект по програмите за сътрудничество България- Сърбия и „Осигуряване на топъл обяд”.

Зам.-кметовете на общините Етрополе, Правец и Горна Малина също представиха спечелените проекти за своите общини. Те си пожелаха бъдещо съвместно сътрудничество, обмяна на опит и идеи.

На 17 ноември (петък) от 11ч. екип на ОИЦ ще бъде в читалището в Ботевград, където ще проведе информационна среща за представяне условията за кандидатстване по отворени и предстоящи процедури и мерки по програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове.



Източник: balkanec.bg

Коментари (12)

  • Отговори (4) (1)
    1. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 20:03

    Боже,боже тази Мая Цанова на нищо не прилича. С цялата си наглост седи отпред.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 20:06

    На Цанко мъжа й

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (4)
    3. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 20:40

    А кмета пък прилича,колко страшно гледа ,очи изпълнени със злоба.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (4) (0)
    4. добавен от: Анонимен 2 Ноември, 20:41

    Това семейство всекидневно пречи пред всички институции за развитието на града. Злоба,завист и лизачество.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 2.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (3) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Ноември, 00:39

    Бьлгария е в Европа само по документи и договор ,а по всички останали критерии е в Туземия.Бьлгария за тези 10 години членство в Европа и сьс всички спечелени проекти финансирани с европеьски пари ,трябва да е вече една малка Швейцария.За сьжаление не е.Повече от половината европейски пари дадени ни по програми,бяха усвоени от олигарсите -мафиоти,тоест от всички докопали се до властта през това време.Нашата община е типичният пример за това беззаконие.Цели 12 години беше грабена и унищожавана от един крьг местни политици и които политици в сегашно време са пречка за развитието на нашата Община.Какво прави там тази Госпожа Мая Цанова,чийто сьпруг е един от миналите управници на Общината,какво прави там един Общински председател,който няма собствено мнение и с нищо не е допринесьл за Обшината а напротив само спьнки и е слуга на ОББО виновниците за недобре оползотворените средства от Европа :?: Европа дава господа управляващи в сегашно време дьржавата,но Европа иска отговорност ,точност и целенасочено използване на такива средства.Европа иска реални действия срещу корупцията,Европа иска закони и изпьлнението им.Европейското европредседателство няма да ни измие срама който го направихме за тези 10 години а за нашата община 12 години.Това председателство ,ще разкрие истинското лице на Бьлгариая и нейните управляващи и тогава жална ни майка на обикновенните хора,които ще плащаме докато сме живи.Гьрция пасти да яде пред нас.Нулева работа за 10 години а усвоени милион,милярди пари!!!!

  • Отговори (2) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Ноември, 09:17

    Браво на номер 5. Държава за която еврокомисар казва ,че главният прокурор е лъжец не може да е нормална. Повече от половината участници в срещата са за затвора или за боклука.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 6 Ноември, 21:23

    Тук напълно сте прави и ви подкрепям!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete