Понеделник, 29 Април 2024, 04:37

Пореден случай на безмилостна незаконна сеч

3 Декември 2014, 11:30
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2372 10


Сдружение „За Ботевград“ откриват поредния случай на безмилостна незаконна сеч в планината. Заради случаи като този от организацията поискаха спешен мораториум върху износа на дървесина от страната. „Горски апокалипсис” - така описват от Сдружение „За Ботевград“ сечището край село Краево в Западна Стара планина. Отрязаните трупи край тесния коларски път продължават да напомнят за спорния дърводобив. „Всичко това, което се случва в българските гори, е едно голямо престъпление”, заявява Мартин Тинчев от Сдружение „За Ботевград“.  Според него, това е класически пример за незаконна сеч, добре прикрита зад издадени разрешения, които някой не е спазил, а друг не го е санкционирал.
 
Сечището е на територията на Държавно горско стопанство Ботевград. По договор компанията-изпълнител е получила разрешение да изсече 440 кубика дървесина. Маркираните дървета трябва да са 2272, пише в документите. От сдружението обаче преброили едва 1319. 953 са дърветата-фантоми.
„При описването на по-голям брой дървета, става дума за тънки дървета с по-малки диаметри. Тези тънки дървета не съществуват, те са фантоми. На тяхно място фирмата сече дебели дървета с по-качествена и по-скъпа дървесина. А когато фирмата трябва да заплати дървесината, тя плаща за евтината, а не за скъпата”, обясни Мартин Тинчев. Отново според документите разрешените за поваляне дървета трябва да са бук с диаметър под 26 сантиметра и бор с диаметър под 34 сантиметра. Мартин и екип горски експерти преброили пъновете на 210 отсечени бора и 24 бука с по-голям диаметър.
„Проверките, които направихме тук бяха съвместно с контролните органи от Агенцията по горите. Това, което е изсечено над позволеното, е около 134 кубични метра едър материал от бял и черен бор”, обясни Мартин Тинчев. От фирмата-изпълнител не скриха, че има нарушения, но заявиха, че са си понесли отговорността. Потвърждава го лесовъд на частна практика, бивш директор на Горското стопанство в региона. „На конкретното място има някои нарушения. Може да има обвинения, че не е извършено почистване. Да, в някои части на насаждението е така. Но причината е, че с тези проверки, които се предизвикаха, беше спряна сечта и беше прекратено действието на договора. За което фирмата-изпълнител си носи последствията – има съставени актове и не е възстановена гаранцията за изпълнението на договора”, обясни инж. Васил Василев – бивш директор на ДГС Ботевград.
 
Според него далеч по-голям проблем за планината са набезите на дървосекачите от малцинствата. Проблем за цялата страна от години, с който контролните органи нямат достатъчно ресурс да се справят. „Кметовете, полицаите също имат правата да спират и да съставят актове. Това не знам да е ставало някъде. Не трябва само горските да се обвиняват. Нямам общо в момента с горското, но не може 15 или 20 души да охраняват 40 000 хектара гора”, заявява инж. Васил Василев.
 
С тази непосилна задача ще трябва да се справя назначеният наскоро директор на горското стопанство в Ботевград. Преди да коментира случая, за който алармират от Сдружение „За Ботевград“, той поиска да се запознае с него в детайли.
Нанесените щети обаче остават и най-притеснени са хората в село Краево, които живеят непосредствено под величествената гора.
 
Очевидно нещо в системата за контрол в гората не работи. Новият министър на земеделието вече заяви готовност за разпращане на мобилни контролни групи из цялата страна. Но екоактивистите настояват за далеч по-драстични мерки. Временен мораториум върху износа на дървесина, създаване на кризисен щаб и ревизия на горския фонд. Така ще лъсне обемът на незаконната сеч у нас, за който в момента се спори.
Признат факт обаче е последното място на страната ни в Европа в борбата с незаконната сеч.



Източник: novanews.bg

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 3 Декември, 13:19

    NQMA KOMENTAR :shock: :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 3 Декември, 14:30

    Всяка вечер "малцинствени групи" от Разлива свалят пълни каруци от покрайнините на селото и се започва едно масово рязане на дърва в тъмните часове, след което с бусове се извозва за продан на народонаселението, чиято гора е изсечена... няма управия в тая държава и това си е!!! Тия "малцинствени групи" ни закон ги плаши, ни актове им се пишат, ни някакви проверки от страна на полиция, горски и т.н. институции им се правят!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Декември, 15:02

    Малцинствените групи не оголват гората, вервай ми ! :arrow:

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: анонимен 3 Декември, 15:56

    Че крадат циганите крадат, но че не изнасят за Гърция не изнасят. Да не отклоняват вниманието с мангалите

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 3 Декември, 17:25

    А някой знае ли кой е кадровика в горите

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 3 Декември, 19:16

    А в Разлив кой е отговарящ полицай и как той контролира циганите?

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 3 Декември, 22:08

    И в Етрополе е същото положение,но никой не го интересува.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 3 Декември, 22:13

    До 2 гората я унищожиха тези с тировете, а не циганите с каруците,или си много глупав или се опитваш да правиш другите на глупави.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 4 Декември, 06:18

    7 В Етрополе най-голям бракониер е горския Борис Ламбата , това лято колко пари направи знае той и другия горски Митев

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 4 Декември, 13:47

    Тези,които сечат доставят дърва и на полицаите,за да не ги закачат.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete