Неделя, 19 Май 2024, 04:20

„Последният празник на душата” на Пейо Пеев бе представена в Исторически музей-Ботевград

3 Ноември 2017, 20:09
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2266 2


Най-новата книга „Последният празник на душата”, издадена посмъртно в памет на поета Пейо Пеев, бе представена тази вечер в зала „Орханиец” на Исторически музей Ботевград, от 17.30ч. Поетичното произведение съдържа последните стихове на Пеев и творби, посветени на него и написани от неговите приятели по перо. Съставител на поетичната книга е председателят на Литературен клуб ”Стамен Панчев” Десислава Иванова. Спонсори за издаването на литературното произведение е общинският съветник Цветан Цолов и Албена Пеева.

Събитието уважиха приятелите на Литературен клуб”Стамен Панчев” от ЛК-Игнатица в лицето на Петър Вутов, от ЛК”Димчо Дебелянов”Елин Пелин с председател Кирил Назъров. Тук бяха дъщерята и сина на Пейо Пеев – Албена и Петър Пееви. Идеята да бъде издадена книга с последните стихове на пета е на неговия колега Иван Балтов. В зала "Орханиец" бе изложена и тетрадката на Пейо Пеев, където е писал последните си стихове. 


В началото на културното събитие Десислава Иванова заяви: „Радвам се, че толкова много хора ценят неговата поезия, и че той остави един духовен свят, който вярвам няма да бъде преходен”. Тя прочете слово на заслужилия краевед д-р Симеонка Влайкова, член на ЛК”Ст.Панчев”, посветено на Пейо Пеев. „Малко са поетите, посветили своите стихове не само на своето родно място, но и на други селища, където са изживели своите мечти и надежди, където са имали истински приятели. Вълнувам се от това, че Пейо Пеев обикна Ботевград със цялата си самоличност, работи и живя в него, остави прекрасни стихове. Той ще остане в литературната история не само на Ботевград, но и на България”.

Дъщерята на Пейо Пеев, която също е поетеса, отправи думи на благодарност към всички присъстващи, но най напред каза: „Благодарна съм на татко, че спечели битката с болестта си – възможността да напише тази книга”. Албена Пеева изрази благодарност на председателя на литературния клуб, за редакторството на поетичната книга. „Благодаря на Тодорка Коцева – един изключителен радетел за култура. Благодаря и на Рени Петрова, които с Тодорка Коцева показаха, че думата музей не е застинало понятие. Че нашия музей, освен славното минало, всъщност съдържа много живо настояще. Тука идва и бъдещето – многото дечица по различни поводи. Музеят е станал като машина на времето – има минало, има настояще, присъства и бъдещето”. Албена Пеева благодари на всички талантливи поети от ЛК”Ст.Панчев”. „С тях душата на татко празнуваше в рими. Татко пиши върху необятния лист на небесната шир. А вие неговите приятели – помнете и го обичайте, защото паметта е обич”, с тези трогателни думи завърши обръщението си дъщерята на големия ботевградски поет.

Много думи и мълчание присъстваше тази вечер, посветена на Пейо Пеев. Някои от неговите събратя по перо си спомниха за него и прочетоха свои стихове за него, други – просто останаха безмълвни, защото знаеха, че Пейо живее дълбоко в техните сърца.

„Неговата поезия бе космическа. Никой не можеше да достигне неговото ниво. Той бе Бог на метафората. Няма поезия, по-богата на метафори от неговата”, това каза за Пеев Царинка Божилова, зам. председателя на ЛК”Ст.Панчев. „Ние не трябваше с него да говорим много, но когато бяхме на две противоположни мнения, много се карахме. Когато трябваше нещо да се прави – се обединявахме. Той бе пътеводител за всички нас”, каза в заключение Царинка Божилова. В нощта, преди Пейо да напусне този свят – тя сънува неговите думи и неговите послания. Може би защото, както самата Царинка признава, са имали дълбока духовна връзка.

Своите спомени за големия Пейо Пеев изказаха много от присъстващите поети - почетния член на ЛК”Ст.Панчев” Любен Томов, секретаря на клуба Даринка Петкова, Петър Вутов от Игнатица, Общинският съветник Иван Райчинов, Иван Гълъбов, Иван Балтов, Мария Петкова, инж. Петко Павлов. Кирил Назъров от Елин Пелин заяви, че Пейо Пеев е поет от национално ниво, скромен и изключително етичен. Той не пропусна да отбележи, че човек е жив, докато живите го помнят.
Културното събитие завърши с песента „Дух” в изпълнение на доц. Георги Спасов ,с акомпанимент на китара.


Пейо Пеев е роден на 17 февруари 1935г във Велинград. Средно образование завършва в родния си град,а висше в СУ”Кл.Охридски” София, специалност „Биология”. Доктор е на биологическите науки. Член е на Националния съюз на независимите български писатели, председател на ЛК”Ст.Панчев” Ботевград.
Има три авторски книги – „Завръщане” (2007), „Романтика в залеза” (2010) и „Насаме с думите”(2015). Съавтор е на 13 книги - поетичния сборник „С пламък и обич”, в алманасите „Ботевград”(1990,1995) и „Огнища” (2002) , алманах „Градът с името на Ботев” (2010), алманах „С перо, четка и дух”(2013), литературен сборник „Присъствие” (2013) и др.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete