Събота, 27 Юли 2024, 05:58

Постижения и добри практики на минерално-суровинния отрасъл в екологичен аспект (ВИДЕО)

28 Май, 11:01
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 933 0


„Практиките, които провеждат нашите минни компании, са припознати от доста международни партньори и неслучайно нашите обекти, като предприятия и производства, са едни от най-посещаваните в световен мащаб. Годишно представители на над 50 държави посещават различни наши обекти.“

Това заяви в интервю за „Балканец“ доц. д-р инж. Иван Митев – изпълнителен директор на Българската Минно-Геоложка камара /БМГК/ по време на провелата се в Етрополе Научно-техническа конференция на тема: "Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България".

„В екологичен аспект, превенцията е сред основните ни приоритети – зарибяване на водоеми, филтриране на водите, които излизат от оборотен порядък в нашите предприятия, са само малка част от превантивните мерки. В сравнение с битовите води, водите които излизат от нашите предприятия са преминали през няколко етапа на пречистване. Всяка една от компаниите е с 2 или 3 пречиствателни станции.

Рекултивацията, която върви едновременно с добива e също важна част от екологичната ни политика. Много често нашите компании инвестират повече в рекултивация, отколкото в добив на руда. Това е видно от устойчивите числа на инвестициите. Годишно заделяме около 100 млн. лв. на национално ниво, които компаниите инвестират в рекултивация и екологични мерки, възстановяване на терени, биопроизводство във вече рекултивирани терени, извличане на допълнителни полезни изкопаеми от вече изоставени насипища. Това е изключително важно, защото всички ние, които работим и живеем съвместно с нашите производства, е важно да имаме здраве и добри условия на живот.

Що се отнася до твърденията на някои екоорганизации, че с нашата дейност „унищожаваме природата“ бих отговорил следното:

Най-лесно се правят политики със страха на хората. В България няма екологична заплаха от минерално-суровинния отрасъл. Добив е имало и преди нас и след нас ще съществува. Ако погледнем екологичните стойности назад в годините, ще видим, че няма промяна в тях. Това е благодарение на отговорното поведение на всички компании, които работят на територията на България.“

Цялото интервю с инж. Митев може да гледате тук:





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete