Неделя, 5 Май 2024, 18:04

Потвърдиха АЧС при дива свиня в село край пътя София - Ботевград

13 Август 2019, 23:16
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2553 4


Африканската чума по свинете стигна и София. Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ констатира четири нови случаи на Африканска чума при диви свине, сред които е и село Желява, което се намира на територията на Столична община.

Селото е на 24 км от София по пътя за Ботевград, между селата Яна и Елешница, и на 1 км от автомагистрала "Хемус". То е разположено в полите на Западна Стара планина – изходен пункт по туристическия маршрут за връх Мургаш.

Според изпълняваните мерки от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) следва в 20 километровата зона всички прасета да бъдат умъртвени.

Останалите три новооткритите случаи на африканска чума са:
- в землището на село Бистренци, община Бяла, област Русе обявено на 12 август;
- на територията на община Девин, област Смолян в землището на село Желява, община Столична, област София, обявено на 13 август;
- в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра, обявено на 13 август.

Междувременно от общината в Елин Пелин, област София, призоваха всички стопани, които до днес са заклали своите животни, да подадат информация до кметовете на населените места и общината в гр. Елин Пелин, с цел изготвяне на списък. На основание на тези списъци ще бъдат отпускани средства за обезпаразитяване на местата, за отглеждане на животни. Средствата ще бъдат отпускани от държавния бюджет, а не от Община Елин Пелин.
При установяване на анормално, нетипично поведение на животно, всеки стопанин е задължен да уведоми ветеринарния лекар или главен инспектор към ОДБХ - София област.

Днес инспекторите на Агенцията по безопасност на храните започнаха и проверки в Южна България дали стопаните сами са умъртвили прасетата в личните си стопанства. Крайният срок за доброволно умъртвяване на животните приключи в неделя.

Инспекторите ще проверят близо 1800 стопанства тип "заден двор" в 77 населени места. Протоколите от проверките ще бъдат представени в София до 26 август. А стопаните, които вече са умъртвили своите животни, ще могат да получат помощта за дезинфекция в размер на 300 лв. през септември.
В Северна България в петте свинекомплекса, в които беше регистриран вирусът на африканска чума, само в Голямо Враново всички животните все още не са умъртвени.

След 13 дни блокада и контропротест в Крушаре
Междувременно протестите в Крушаре срещу мярката за доброволно умъртвяване на домашните прасет доведоха до напрежение заради пътната блокада. 13-то денонощие пътят между Ямбол и Сливен е затворен от протестиращите, а шофьорите недоволстват. Това доведе до контрапротест в Крушаре, защото заради пътната блокада шофьорите обикалят 35 км.

Междувременно на Балканите три държави са вече засегнати от африканската чума по свинете. След Румъния и България, няколко огнища на болестта вече има регистрирани и в съседна Сърбия.
Там се съобщава за четири предполагаеми случая на африканска чума при свине, отглеждани в лични стопанства. Три от случаите са в района на Белград, а един в Подунавския окръг.





Източник: dnes.dir.bg

Коментари (4)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Мариан Георгиев 13 Август, 23:27

    Верно лио

  • Отговори (4) (1)
    2. добавен от: Анонимен 13 Август, 23:35

    В оградата на Витиня дали има?

  • Отговори (2) (0)
    3. добавен от: Анонимен 14 Август, 06:25

    И в "Елен ",също!

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Август, 10:28

    В комплекса във Враня да ли чума.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete