Понеделник, 29 Април 2024, 08:32

Повече от десетилетие етрополци вдишват отровен въздух

5 Март 2015, 11:14
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 7586 22


Повече от 10 години жители на гр. Етрополе търсят решение на проблем, касаещ здравето им и опазването на околната среда. Става дума за фирма „ЕВРОЛЕДЪР” ЕАД с изпълнителен директор Веселин Ванев. Дейността на фирмата се изразява в технология по груба първична преработка на кожи, в която се използват химикали, съдържащи множество химични елементи. Това води до изпускане на отровни емисии в атмосферния въздух, отровни отпадъци и химикали, изхвърляни в р. Малък Искър, преминаваща през града.
 
Двама жители на Етрополе правят пореден опит да привлекат гражданското внимание върху проблема. Това са Емил Кирилов и Павлин Петков, работещи във фирма „ЕЛАЦИТЕ МЕД”. През септември 2014г. те изпращат сигнали до предаването „Частен случай” по БНТ, до Районна прокуратура- Етрополе и до Константин Пенчев, Омбудсман на Република България.
Съдържанието на сигнала се базира на технологията на първична преработка на кожи в единствената останала действаща Българска кожарска фабрика. Основно тя произвежда за страни от ЕС, защото там такива опасни производства са подложени на много строг контрол от специализираните институции. Санкциите, които могат да се наложат за неспазване на екологичното законодателство, са колосални. Според подадения сигнал, екологичното състояние на предприятието е в разрез със всички национални и европейски норми за опазване на околната среда и това датира от десетилетие.
В писмото се посочва: „Ние, като работници, не бихме желали да се затваря производството и да се съкращават работни места. От друга страна, не можем да седим безучастни, когато природата грубо и безотговорно се унищожава от химикалите в отпадните води от производството. Освен това, условията на труд в „ЕВРОЛЕДЪР” ЕАД също не са безопасни”.
 
Емил Кирилов и Павлин Петков поставят на дневен ред няколко въпроса, свързани с пречиствателното съоръжение на фирмата, за отровните емисии, които се изхвърлят в атмосферата и извършва ли се необходимия ОВОС (Оценка въздействието върху околната среда).
След взетите консултации за подготовка на сигнала става ясно, че от действията на Веселин Ванев са извършени нарушения по Наказателния кодекс. Те констатират, че предприятието замърсява околната среда, укрива информация, представлява опасност за природата и околните и съхранява вредни смеси. В някои от изброените случаи може да бъде причинена тежка телесна повреда или смърт на едно или повече лица, за което се носи наказателна отговорност.
 
На 19 януари 2015г. Емил Кирилов получава отговор от Омбудсмана Константин Пенчев. В него той посочва, че споделя тревогата и безпокойството на етрополци. Омбудсманът отправя препоръка до директора на РИОСВ София – инж. Ирена Петкова, в която настоява да бъдат предприети мерки за извършване на проверка и актуалните резултати да достигат до гражданите. При комплексна проверка, извършена на 30.09.2014г. се констатира, че тръбопроводът, който отвежда отпадните води след обработването им, не е заустен към р. Малък Искър, а към селищната канализация на гр. Етрополе. Дружеството разполага с един източник за отвеждане на газовете в атмосферата, който не е снабден в пречиствателно съоръжение. Фирмата не е извършвала собствени периодични измервания на вредните газове, за което е съставен акт от РИОСВ- София. Не се установява основание за извършване оценка на въздействието върху околната среда от дейността на дружеството. Обяснението на РИОСВ- София е, че дейността на фирмата е започнала преди приемането на Закона за опазване на околната среда. Към момента капацитетът на инсталацията е 9,5т./24ч. и се определя от капацитета на барабани №4 и №5 за дъбене, а останалите - №3, №6 и №7 са пломбирани от РИОСВ. Поради намаления капацитет на инсталацията не е необходимо издаването на разрешително.
 
От РИОСВ- София информират още, че до момента не са констатирани нарушения на целостта на поставените пломби и на дружеството се извършва текущ контрол. За жителите на Етрополе, обаче, проблемът остава нерешен.

Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 5 Март, 12:55

    Стига с тези статии! Хората си плащат на кмета да работят и да не ги закача никой!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 5 Март, 14:27

    Плащат на майка ти, за да я закачат!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 5 Март, 14:29

    От къде ли не взима пари този?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 5 Март, 16:32

    Тея двамцата да помислят елаците колко замарсяват града и тогава да подават сигнали!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 5 Март, 16:41

    Етрополците не знам как живеят там, как си гледат децата хората: въздух-мръсен, вода-мръсна, пътища-няма, работа-няма. Това е град-трагедия просто! И толкова години няма кой да обърне внимание на това. Обаче хората не могат да разберат, че човек като върви срещу природата, после всичко на него му се връща.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 5 Март, 16:47

    to za tova tam rastut samo selqnduri i kurvi :)

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 5 Март, 17:22

    5 Щом са направили Фаса "почетен гражданин" какво да очакваш от тях ? Това е равносилно да вкараш педофил в детска градина!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 5 Март, 18:05

    Чудя се дали някъде в България има по-пропаднал град :?: Надали

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 5 Март, 20:05

    №6 , ТИ МАЙ СИ ТАКЪВ ,САМ СИ ГО КАЗВАШ!!!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 5 Март, 20:07

    8, Чудя се дали някъде в България има ли по-пропаднал от теб?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete