Петък, 18 Октомври 2024, 05:45

Повишението на цените на електроенергията от 1 юли може да е доста по-високо от 1,4%

14 Юни, 08:42
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 7422 24


Цената на електроенергията за битовите потребители може да се повиши с повече от прогнозирания от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ръст от 1.4%. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на новите цени, където представители на регулатора намекнаха за възможно увеличение, ако настоящите тенденции на пазара продължат.

Ръководителят на работната група на КЕВР, Пламен Младеновски, отбеляза, че повишението на борсовите цени на електроенергията и природния газ може да наложи преразглеждане на предложението за средно поскъпване от 1.39% от 1 юли. Председателят на КЕВР, Иван Иванов, който по-рано заяви, че токът ще поскъпне с около 2%, също посочи, че прогнозата е правена към 31 май и може да бъде коригирана при съществени изменения в цените.

В началото на юни КЕВР обяви, че според тогавашните разчети, цените на тока за битовите клиенти на "Електрохолд" в Западна България ще се увеличат с 2.74%, на EVN в Южна България с 1.46%, а в Североизточна България "Енерго-про" дори леко ще намали цената с 0.9%. Сега обаче се очаква тези прогнози да бъдат преразгледани.

Допълнителни фактори, като повишени разходи за планов ремонт на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и опасенията на НЕК за производството на електроенергия от ВЕЦ-ове, също могат да повлияят на крайните решения на КЕВР. От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и електроразпределителното дружество "Енерго-Про" също изразиха своите резерви относно прогнозните разходи за пренос и енергийна ефективност.

Въвеждане на такса "електромер"

По време на обсъжданията, електроразпределителните дружества "Електрохолд" и "ЕВН България" предложиха въвеждане на цена за достъп за битовите потребители, базирана на инсталираната мощност, а не на потребеното количество електроенергия. Това означава, че домакинствата ще трябва да плащат определени суми, дори ако не потребяват електроенергия. "Електрохолд" настоява това да стане още от 1 юли, като таксата да бъде определяна в киловати на ден. "ЕВН" предлага такса за достъп, която да бъде еднаква за всеки месец и да се плаща за всеки електромер.

Финансовото състояние на фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Друга неяснота около цената на тока за бита е лошото финансово състояние на фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), който има дефицит от близо 500 млн. лв. Според директора на фонда, Диан Червенкондев, дефицитът е формиран заради намаляването на цената на въглеродните квоти в Европа. Служебното правителство планира да запълни този недостиг с пари от държавния бюджет, но това ще стане чак в края на 2024 г.

Риск за енергийната система

Междувременно търговци на ток алармираха за драстичен скок на цените на балансиращата енергия, което застрашава финансовата стабилност на енергийната система. Новите цени за недостиг и излишък, определени от ЕСО за месец май, десетократно увеличават разходите на търговците, което може да доведе до прекратяване на тяхното участие на пазара на електрическа енергия и унищожаване на цял сектор от икономиката.

Крайното решението

Очаква се КЕВР да вземе окончателно решение относно новите цени на електроенергията за битовите потребители в края на месеца, като вземе предвид всички фактори и обсъждания. Въвеждането на нови такси и промяната в цените ще имат значително влияние върху разходите на домакинствата и стабилността на енергийната система в страната.

Източник: balkanec.bg

Коментари (24)

  • Отговори (9) (9)
    1. добавен от: Анонимен 14 Юни, 09:17

    К*р за КЕВР!

    • (14) (7)
      1. добавен от: Анонимен 14 Юни, 10:21

      К.ра ще е за нас,на тях не им пука за хората, минаха изборите, нагласихме ги да си взимат още четири години благите заплатки и да се пищолят,и ни почнаха по общия ред,ще ни бръснат без сапун.

  • Отговори (15) (7)
    2. добавен от: Анонимен 14 Юни, 10:12

    Глобите за вредните емисии стават по 500 лева на мегават или ще плащаме 2,5 пъти по-скъпо отколкото струват. Това може да се случи само в малоумна държава. Някои помнят как Маргарет Тачър затвори техните мини,с войска и полиция. Някои политици си играят с истината,а тя е една .Тотална загуба. Над 13 хиляди работници взимат над 3000 лева заплати в Старозагорско и всякакви опити да ги преквалифцират и насочат към друга работа,води до въстания. Така просто не може, но кой го интересува в България?

  • Отговори (13) (8)
    3. добавен от: Анонимен 14 Юни, 14:18

    Нямат срам! Как така за Западна България поскъпване с 2,74% за "Електрохолд", а за Източна България поевтиняване с 0,9%?!? Трябват протести!

  • Отговори (11) (7)
    4. добавен от: Dgeri 14 Юни, 14:39

    Какво се чудите те пуснаха такса газ която е 3.60лв пробно няма недоволни и сега такса електромер и водомер.

  • Отговори (5) (7)
    5. добавен от: Анонимен 14 Юни, 15:12

    14% ДА ГО ВДИГНАТ ЗА ТАЗИ ПРОСТА РАЯ

  • Отговори (8) (0)
    6. добавен от: Анонимен 14 Юни, 18:40

    Да им посочат разходите за инвестиции,защото напоследък все по-често спират тока,и не се оправя за дълго време стабилно,а многократно спират-пускат.И защо услугата поскъпва тук,а в североизточна България поевтинява?Щом там го постигат,могат и тук да се постараят,а не всичко да избиват за наша сметка!

  • Отговори (10) (7)
    7. добавен от: Карина 14 Юни, 19:09

    Е,и... какво като коментирам?
    Какъв е смисълът?
    ...
    Смисъл има, ако вкички излезем
    и останем на улицата, докато не узреят "тиквите" на тези горе

  • Отговори (9) (7)
    8. добавен от: Анонимен 15 Юни, 08:10

    Трябва да се дигнем на бунт..това не може да продължава

  • Отговори (9) (6)
    9. добавен от: Анонимен 15 Юни, 15:54

    Секса започва граждани, и потърпевшите ще сме ние.

  • Отговори (4) (6)
    10. добавен от: Ивакло 16 Юни, 08:28

    Боже...боже...чудят се как по бързо да ни затрият...

    • (5) (11)
      1. добавен от: Иван 16 Юни, 09:26

      Като се гласува за тия боклуци от гроб.пп дб .дпс така ще е

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete