Понеделник, 2 Октомври 2023, 00:40

Поздравителен адрес от кмета на община Етрополе по повод 145 години от Освобождението на Етрополе

24 Ноември 2022, 07:40
(1) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 374 0


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
Имам удоволствието като кмет на община Етрополе да Ви поздравя с днешния празничен ден – отбелязваме 145 години от Освобождението на град Етрополе от османско владичество!
На 24 ноември 1877 г., след тридневни боеве руските части от Западния отряд на ген. Гурко, начело с генерал Дандевил победоносно влизат в Етрополе. На следващия ден, в местността „Могилки”, старейшината Мильо Аламана и първенците на града тържествено посрещат генерал Гурко, командващ Западния отряд на руската армия. Щабът му е настанен в писаната къща на чорбаджи Павел Панчов.
В двора на църквата „Св. Архангел Михаил“ са положени костите на 16 руски воини, загинали за Освобождението на Етрополе, а техните имена са увековечени на паметника, издигнат в знак на уважение и почит от етрополци през 1890 г.
Историята на Освобождението на България винаги ще помни Зимното преминаване на Етрополския Балкан - третият връх в историята на Руско - турската освободителна война след Шипка и Плевен. С цената на стотици жертви, скованият от лед и преспи Етрополски Балкан отстъпва пред мъжеството и твърдостта на руските воини от отряда на генерал Дандевил и етрополските балканджии. Отеква и днес ехото от боевете на Шиндарника, Въртешката, Ялдъз табия и Баба - гордите планински върхове, символ на саможертва и героизъм, опасали като непристъпни стражи Етрополската котловина. Наследници сме на смелите етрополци, теглили оръдията към връх „Баба”, рамо до рамо с руските воини.
Девет руски паметника на територията на нашата община напомнят за безсмъртието на загиналите за Освобождението на Етрополе и на България руски воини.Те са свидетелство за героичната история на Етрополе и наш дълг като българи е да ги опазим и съхраним за бъдещите поколения.
В ден като днешния повече от всякога сме горди, че сме потомци на славен и борбен народ, че нашите предци не стояха настрана в тази велика битка.
Днес, в деня на Освобождението, нас ни обединяват чувства на признателност и почит към святото и героично дело на българи и руси, дали живота си за свободата. Обединява ни отговорността за бъдещето на Етрополе. Само с общите ни усилия и съпричастност, и в празници и в делници, ще съградим съвременен дом за нашите деца, такъв, какъвто го желаем.
Поклон, дълбок поклон пред героизма и себеотрицанието на героите, пред величието и бойния дух на българи и руси, дали живота си за свободата на Етрополе и България!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (38)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

Анкета » коментари (38)

Кой трябва да бъде националният празник на България?

отговори
3 март – Денят на Освобождението (621)
70% Complete
24 май – Денят на българската писменост и култура (83)
70% Complete
6 септември – Денят на Съединението (45)
70% Complete
22 септември – Денят на Независимостта (51)
70% Complete
Тази дискусия е излишна, само се чудят как да разделят хората (105)
70% Complete